Megéri kidobni a céges energiaszolgáltatót

A gázárban mintegy 33, az áramdíjban átlag 19 százalékos megtakarítást érhet el az a céges-közületi vevő, amely - energiabrókeri közreműködéssel - megakadályozza, hogy az energiakereskedő ne teljesen érvényesítse a hazai tarifákban a nemzetközi energiaárzuhanás hatását.

Az üzleti-közületi fogyasztók következő éves energiaszerződés-váltásakor a nemzetközi tőzsdék esése nyomán a gázárban 33, az áram tekintetében pedig 19 százalékkal kisebb tarifákra számíthatnak átlagosan - véli a Tarifa24 néven online energiabrókeri tevékenységgel előrukkoló, a piacon hat éve jelen lévő Get-Energy Kft. Energymarket24 nevű leánycége.

Bár a céges-közületi fogyasztók előtt 2008 óta fokozatosan nyílt ki a szabad energiakereskedő-választás lehetősége, ezzel a 210 ezer gáz- és 340 ezer árampiaci jogosult mintegy 40 százaléka máig nem élt. Ez évente átlag tíz százalékkal magasabb energiaszámlát eredményez számukra. A tanácsadással foglalkozó Get-Energy több ezer, főképp nagyobb fogyasztású partnere az elmúlt évek során legalábbis hozzávetőleg ennyit fogott energiaköltségein csak a piaci ajánlatok összevetésével, esetleges megversenyeztetésével. Így több milliárd forintot maradt a felhasználóknál.

A Tarifa24 internetes felülete mostantól a kisebb fogyasztású vevők számára is lehetővé teszi több - jelenleg nyolc - kereskedő ajánlatának összevetését. Ebben igyekeznek összekötni a különleges vevői és eladói igényeket is, amivel akár jelentős megtakarítást érhető el. A - főleg a gázszektorban jellemző - "apró betűs részek" kiküszöbölésére egy szabványos szerződéstervezet áll az eladók rendelkezésére.

A közvetítő - amely nem végez kereskedelmi tevékenységet - sikerdíjért dolgozik. A piaci áresés érvényesítésében most különlegesen fontos szerep juthat az energiabrókereknek - vázolja tevékenységük lényegét Tóth Zoltán, az Energymarket24 Kft. ügyvezetője. A kereskedők a jelentős piaci áresést kihasználva nagy valószínűséggel e hatást csak tompítottan érvényesítik hűséges ügyfeleik tarifáiban, és inkább saját hasznukat növelik. Az ajánlatok összehasonlítása, versenyeztetése és a váltási hajlandóság ezt enyhítheti, vagyis növelheti a nemzetközi áresés tényleges megjelenésének esélyét a hazai energiatarifákban.

Noha a lakossági piaccal hangsúlyozottan nem foglalkoznak, Tóth Zoltán kérdésünkre úgy fogalmazott: az áresések révén immáron legalábbis összehasonlíthatóvá váltak a hatóságilag meghatározott - "rezsicsökkentett" -­, illetve a piaci tarifák. Ez elsősorban azokat a legkisebb üzleti, közületi fogyasztókat állítja tényleges választás elé, amelyek a lakossággal együtt szintén központilag meghatározott, úgynevezett "egyetemes szolgáltatási" tarifán vásárolják az energiát. Igaz - teszi hozzá Tóth Zoltán -, esetükben elképzelhető, hogy az így elérhető évi néhány ezer forint megtakarítás miatt még kevéssé élnek a lehetőséggel. A valamivel nagyobb energiafogyasztású kis- és középvállalkozásoknak ugyanakkor már igencsak érzékelhető hasznot hozhat a kínálat mélyebb elemzése - véli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.