Megéri a végrehajtás

Dől a pénz a végrehajtásból: az ilyen eljárás alá vont cégek száma az elmúlt egy év alatt 3,6 százalékkal, 143 853-ra növekedett, a beszedett adó összege 6,1 százalékkal nőtt, és elérte 361,5 milliárd forintot. A 13 hivatalos nyilvántartást összevezető feketelista.hu adatbázisában a múlt év és az idei év májusi adatait vetették össze.

A cégek behajtás alá vont adótartozása jelenleg 913,3 milliárd forint, míg a 231 708 magánszemélytől több mint 191 milliárd forint adótartozását igyekszik végrehajtással beszedni az adóhatóság.

Az adóhivatal az elért, mintegy 30 százalékos behajtási arányt - nemzetközi összehasonlításban is - elfogadhatónak tartja. Az adóhatóság az adótartozás "megfogásához" a legváltozatosabb eszközöket alkalmazza. A leghatékonyabb és a legrövidebb idő alatt eredményt hozó megoldás az inkasszó.

Az elmúlt évben 22,3 százalékkal nagyobb összegre adtak ki hatósági átutalási megbízást (inkasszót), és az adóvégrehajtással behajtott tartozásnak (361,482 milliárd forint) több mint a felét - 187,188 milliárd forintot - így sikerült beszedni.

A jövedelem letiltása 7,714 milliárd, a követelésfoglalás 2,729 milliárd, az ingóárverés 1,796 milliárd, az ingatlanárverés pedig 438 millió forintot hozott a konyhára. Sokszor már a végrehajtás megindítása jobb belátásra bírta az adósokat, és a további szankciókat megelőzve 161,617 milliárd forint adótartozást befizettek.Ez év elejétől a törvény lehetővé teszi, hogy - az adóhivatal által nyilvántartott tartozás erejéig - a vámhatóság is foglalhasson le ingóságot. Ebben az évben már 311 millió forint volt az ilyen foglalás, további 105 millió forintot pedig önként fizettek be az érintettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.