Megenyhültek Ukrajna hitelezői

Kijev nemzetközi hitelezői beleegyeztek abban, hogy leírják a velük szemben fennálló ukrán államadósság egy kis részét – közölte jól értesült forrásokra hivatkozva a The Wall Street Journal.

Ukrajna azt akarta, hogy a hitelezők az adósság 40 százalékát írják le. A hitelezők erre nem voltak hajlandóak és a nézeteltérés miatt hónapok óta gyakorlatilag egy helyben álltak a tárgyalások.

Az elmúlt napokban azonban változott a helyzet. Kijev jelezte ugyanis, hogy a korábban vártnál kisebb mértékű adósságelengedéssel is beérné. A hitelezők késznek mutatkoznak ezt teljesíteni, cserébe, hogy felgyorsuljanak az egyeztetések az ukrán adósság szerkezetátalakításáról.

Kijev összesen 23 milliárd dollár hitel átütemezéséről kezdett tárgyalásokat közvetlenül azután, hogy februárban a Nemzetközi Valutaalap négy évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajnának, összesen 17,5 milliárd dollár értékben, amelynek első, csaknem öt milliárd dolláros részletét március 13-án kapta meg. A következő részlet megítéléséről valószínűleg pénteken dönt az IMF igazgatótanácsa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.