Megemelték a hűtőtámogatási keretet

Egymilliárd forinttal háromszorosára emelik a hűtőcsere-támogatás pénzügyi keretét. Így a már lezárt pályázatok 46 ezer jelentkezője közül szinte mindenki megkaphatja a 25-45 ezer forintos támogatást.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egymilliárd forinttal megemeli az Otthon Melege Program eddig félmilliárdos hűtőcseretámogatási keretét - jelentette be Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár. Ezzel a július 4-28-a között zajló lépcsőzetes pályáztatás során beérkezett szinte összes jogos támogatási igény kifizethetővé vált. A program keretében a meghatározott hűtő- és fagyasztógépek árának felét, de - energiahatékonysági foktól függően - legfeljebb 25-45 ezer forintot áll az állam.

A beérkezett pályázatokat érkezési sorrendben dolgozzák fel - tájékoztatta lapunkat korábban az NFM. A megfelelő vizsgálatok és az esetleges hiánypótlás után a pályázat hiánytalan benyújtásától számított 90 munkanapon belül születik miniszteri döntés szakaszosan, területi bontás szerint. A pályázókat a döntést követően 15 napon belül elektronikus úton értesítik.

A programban 46 ezren nyújtottak be jelentkezést az erre szolgáló internetes felületen - közölte az államtitkár. A tárca által közölt 34 ezer 300 forintos átlagigénnyel számolva közülük mintegy harmincezren lélegezhetnek fel az elmúlt hetek feszült várakoztatása után: az eredeti, félmilliárdos keret ugyanis számításunk szerint csupán mintegy 15 ezer igény kielégítésére lett volna elegendő. "Szinte" kifejezésünk ugyanakkor arra utal, hogy számításunk szerint a pályázatát legkésőbb vagy leginkább pontatlanul feladó mintegy kétezer jelentkező továbbra is izgulhat. A beérkezett anyagok 75 százalékát nyugdíjasok és rászorulók adták fel. A keretemelésig csak ők, mi több, közülük is kizárólag az anyagukat legkorábban feladók számíthattak támogatásra.

A hétből elsőként sorra kerülő kettőt leszámítva az összes térségben mindössze egyetlen órát biztosítottak a nyugdíjasoknak és a nagycsaládosoknak a pályázatok feladására. Ezen túlmenően az első két térséget leszámítva valamennyiben egy további órát adtak arra, hogy a területről bárki jelentkezhessen.

Mint lapunk korábban kiszámította, egyes térségekben a felfüggesztés előtt az oda jutó keret négyszeresét kitevő pályázatot fogadtak be, míg más területeken már akkor megálljt parancsoltak, amikor a rendelkezésre álló kassza másfélszeresére érkezett igény. Ráadásul a kiírások során már előre bejelentették, hogy míg az első két térségben két, a többiben csak egy órát biztosítanak a szűretlen jelentkezésre. Lényegében tehát az időben előbb sorra vett térségek lakói több lehetőséget kaptak, mint a többiek. Szabó Zsolt ezzel kapcsolatos kérdésünkre hangsúlyozta: a további pályázatok során igyekeznek ezeket az egyenetlenségeket tompítani. Hozzáfűzte: etikátlannak tartotta volna egy-két óránál tovább nyitva tartani a lehetőséget, mivel akkora többlettámogatásra nem láttak esélyt. Hangsúlyozta: a pályázatokat nem lezárták, hanem felfüggesztették, így az a jövőben az folytatódik.

Az olyan rászorulóknak, akik nem rendelkeznek világhálós eléréssel vagy nehezen boldogulnak az internettel, megbízás alapján más is segíthet a pályázatfeladásban - közölte. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete ebben minden támogatást megad - közölte a tájékoztatón Kardosné Gyurkó Katalin elnök.

Hétfő reggel 8 órától a családi házak komplex felújítására igényelhető összetettségtől függően 40-55 százalékos, legfeljebb másfél-2,5 milliárd forint a csaladihaz2016.nfsi.hu honlapon. Itt nyílászárócserére, szigetelésre, megújulóenergia-hasznosításra és fűtéskorszerűsítésre igényelhető támogatás. Minél több célt vállalnak ezek közül, annál nagyobb a támogatási arány. A hűtőcserétől eltérően ezt nem térségenként hirdetik meg: a megadott időponttól számítva mindenki jelentkezhet. Erre egyelőre összesen ötmilliárd forintot különítettek el. Szabó Zsolt külön hangsúlyozta: itt is nagyarányú érdeklődésre számítanak, így lehetőség szerint mindenki minél előbb adja fel pályázatát.

A családiház-felújítás legutóbbi pontosításaival a szaktárca lehetővé tette, hogy felnőtt képviselőkön keresztül a kiskorú lakástulajdonosok sem esnek el a pályázati lehetőségtől - hangsúlyozta Szabó Zsolt.

A pénzek forrása nem az állami költségvetés, hanem az ország úgynevezett szén-dioxid-kvótabevételei. Szabó Zsolt ugyanakkor felvillantotta: igyekeznek más úton is további, energiatakarékosságra kiosztható forrásokhoz jutni.

Lapunk kérdésére az államtitkár leszögezte: idén már nem várható további energiahatékonysági kiírás. Jövőre azonban bizonyosan újabb pályázatokkal folytatódik a program.

Molekula az óceánban

Az Otthon Melege Program családi házakra szabott pályázati kerete 2-4 ezer ház korszerűsítésére elegendő, míg Magyarországon közel hárommillió lakás szorulna felújításra - hangsúlyozta az új kiírás kapcsán a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Nonprofit Kft. Az évi 5-10 milliárdos vissza nem térítendő állami támogatáshoz képest 2020-ig 1600 milliárdos a hazai épületállomány felújítási szükséglete. Ráadásul a kivitelezőt első körben mindenkinek saját forrásból kell kifizetni: a támogatás csak utólag, befogadott számlák ellenében érkezik. Ez pedig azokat a családokat hozza helyzetbe, akiknek legalábbis ideiglenesen rendelkezésükre áll ekkora összeg. A MEHI a kiírásokat ötletszerűnek tartja. A beígért, nulla kamatozású visszatérítendő támogatási konstrukciókat önmagukban nem tartják különösebben vonzónak. Az intézet egy energiahatékonysági alapban látná a megoldást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.