Megemelt értékesítés és hozamcsökkenés a kötvényaukción

Hozamcsökkenéssel, de a referenciahozam felett értékesített a meghirdetett összegben 12 hónapos diszkontkincstárjegyet (dkj) az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.

Hozamcsökkenéssel, de a referenciahozam felett értékesített a meghirdetett összegben 12 hónapos diszkontkincstárjegyet (dkj) az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.

Szintén hozamcsökkenéssel, azaz magasabb árfolyamon kelt el az aukción piacra vitt 5 éves változó kamatozású kötvény is, mégpedig a meghirdetettnél nagyobb összegben. Az ÁKK a korábbi 50 milliárd forint helyett 60 milliárd forint értékben hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkontkincstárjegyet csütörtöki aukcióján.

A papírból az ÁKK tavaly rendszeresen 50 milliárd forintot vitt aukcióra, majd az összeget november-decemberben 40 milliárd forintra csökkentette. Az idei év 50 milliárdos meghirdetésekkel indult, amit az ÁKK a mostani, az idei negyedik aukción 60 milliárd forintra emelt.

Az elsődleges forgalmazók 92,348 milliárd forint ajánlatot tettek a piacra vitt összegre, amiből az ÁKK a meghirdetettnek megfelelő 60 milliárd forintot fogadott be az előző aukciónál 24 bázisponttal alacsonyabb átlaghozamon. Az eladás során 3,27 százalékos átlaghozama 10 bázisponttal haladja meg a 12 hónapos lejáratra szerdán a másodpiacon kialakult 3,17 százalékos referenciahozamot.

A 12 hónapos diszkontkincstárjegy 2013 elején még 5,30 százalék hozamot fizetett a befektetőnek, 2,03 százalékponttal magasabbat a mostaninál.

A minden második 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción, azaz minden negyedik héten piacra vitt 5 éves változó kamatozású kötvényből az ÁKK 7 milliárd forintot hirdetett meg, szemben az előző, az idei első alkalommal meghirdetett 5 milliárd forinttal.

A 17,665 milliárd forint ajánlatból az ÁKK a meghirdetettnél 2 milliárd forinttal többet fogadott el, és 9 milliárd forintért értékesítette a papírt átlagosan a névérték 95,86 százalékán, az előző aukciónál 17 bázisponttal magasabb árfolyamon.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.