Csodás volt a mai államkötvény-aukció

Többszörös túljegyzés mellett megemelt összegben értékesített 3, 5 és 10 éves államkötvényeket csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A hozamok az előző aukciónál, és a másodpiaci referenciahozamnál is lényegesen alacsonyabbak lettek.

Hároméves kötvényből 111,9 milliárdnyit vittek volna el a befektetők az eredetileg felkínált 25 milliárd forintnyival szemben. Ebből végül 33,5 milliárdnyi ajánlatot fogadott el az ÁKK. Az átlaghozam az adósságkezelő honlapja szerint 3,52 százalék volt, vagyis 58 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción elértnél.

Az ötéves lejáratú kötvényből is túljegyzés volt, ott a 20 milliárd forintnyi papírra 60,4 milliárdnyi ajánlat érkezett, amiből 30 milliárdot fogadtak el. A hozamcsökkenés itt is jelentős, 62 bázispontnyi volt. A 10 éves kötvényeknél is csökkentek a hozamok, így az átlag – 59 bázispontos süllyedés után – 4,76 százalék volt. Ebből a sorozatból végül a bejelentett 15 milliárddal szemben 22,5 milliárdért adott el az ÁKK.

Az elmúlt napokat és a mostani adatokat is figyelembe véve minden jel szerint van alapja annak a piaci pletykának, hogy az adósságkezelő előzetesen egyeztette a keddi visszavásárlást, amely során – meglepő módon – komoly tételt, 142 milliárdnyi kötvényt vett vissza 2,4 százalékos átlaghozamon. 

A vélemények arról szóltak, hogy az ÁKK az ügylet révén lényegében forrást biztosított ahhoz, hogy a következő – csütörtöki – aukción a korábbi kötvényeket "visszaadó" nagyobb tételben már vásárlóként jelenjen meg. Nos, a jelek szerint ez a gondolat nem teljesen alaptalan, hiszen a most eredetileg felkínált 60 milliárd forinttal szemben sokkal több, összesen 86 milliárdnyi állampapírt értékesített. Ráadásul ezek lejárata immár sokkal távolabbi, mint a visszavásárolt papíroké. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.