Minimálbér: cél a 76 ezer forint

Magasabb lehet a minimálbér. Feltéve, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács elfogadja a munkavállalók javaslatát.

A munkavállalói oldal azt javasolja, hogy a 2010. évi minimálbér 76.000 forintra nőjön a jelenlegi 71.500 forintról, és a szakmunkás minimálbért illetően is hajlandóak elmozdulni korábbi javaslatuktól - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke, a munkavállalói oldal szóvivője az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén pénteken.

Korábban az oldal 78.000 forintos minimálbért javasolt és eredetileg azt szerették volna, hogy a garantált bérminimum - szakmunkás minimálbér - a minimálbér 122 százaléka legyen.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, a munkaadók szóvivője üdvözölte és gesztusértékűnek nevezte a munkavállalók javaslatát, elmondta, hogy mérlegelik azt.

Az oldalak között egyelőre a bérmegállapodás harmadik elemében - a bruttó keresetnövelésben - mutatkozik a legnagyobb távolság.

A munkavállalói oldal nem ragaszkodik ahhoz, hogy a garantált bérminimum a minimálbér 122 százaléka legyen, de méltányos és tisztes bérről kell megállapodni, így emelni kell a jelenlegi 87.500 forintról - mondta Pataky Péter. A bérajánlást a munkavállalók szerint számszerűsíteni kell, és meg kell határozni az emelés intervallumát, amelynek azonban az alsó határa nem lehet nulla.

Dávid Ferenc a munkavállalók javaslatait gesztusértékűnek tekinti, és munkáltatói oldalnak egyelőre nincs álláspontja a 76. 000 forintos minimálbérről, de mérlegelik a lehetőségeket. A munkáltatók korábban 73.000 minimálbérre tettek javaslatot.

A munkáltatói oldal szóvivője kijelentette, hogy a garantált bérminimum megőrzésében ők is partnerek, és a munkaadói oldal mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy pozitív irányú elmozdulás legyen a kérdésben.

A bérajánlásról Dávid Ferenc ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az oldal hajlandó elfogadni az emelés számszerűsítését, de annak alsó értéke "nem lehet más mint nulla".

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke azt szorgalmazta, hogy a megállapodáshoz csatoljanak egy olyan záradékot, amelyben azt kiterjesztik a költségvetési szférára.

Dávid Ferenc azt mondta, hogy egy ilyen záradék esetén a VOSZ nem írja alá a bérmegállapodást, mivel egy ilyen záradék sem logikai, sem szokásjogi értelemben nem állja meg a helyét. "Szét lehet verni" a szeptember 18-a óta tartó tárgyalások eddigi eredményeit - mondta Varga Lászlónak a VOSZ főtitkára.

Csizmár Gábor a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára arra figyelmeztetett, hogy a bérmegállapodásnak a költségvetési szervekre való kiterjesztése új alaphelyzetet teremtene, így azt nem lehet megtenni.

Az államtitkár megerősítette, hogy a 2010-es makropálya módosítására készül a kormány, de leszögezte, hogy a változás nem érinti a költségvetési törvényt, mert a törvény sarokszámai már eldőltek, így csak fejezeteken belüli mozgás képzelhető el. Az előzetes bérkalkulációkra sincs számottevő hatással a makropálya módosítása, így a további tárgyalásokat sem befolyásolja az OÉT-en - mondta az államtitkár.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.