Adócsalókra hajt az EU

Jó esély mutatkozik arra, hogy az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei a tíz nap múlva esedékes havi találkozójukon megállapodnak az adócsalás visszaszorítására beterjesztett javaslatokról - írta pénteken megjelent legfrissebb számában a European Voice brüsszeli hetilap.

A lap uniós diplomatákat idézve közli, hogy a csomag részét képezik egyebek között a tagországok adóhatóságai közötti együttműködésről és ezzel összefüggésben a banktitok megszüntetéséről, illetve a tagállamok közti kölcsönös segítségnyújtásról, továbbá a kamatjövedelem adójának kikerülésével kapcsolatos kiskapuk bezárásáról szóló javaslatok.

Az intézkedések elfogadását eddig Ausztria és Luxemburg késleltette, most azonban éppen egy osztrák diplomata mondta az uniós ügyekkel foglalkozó lapnak, hogy az elmúlt hetekben a többi tagállammal folytatott egyeztetések nyomán esélyt látnak a megállapodásra.

A miniszterek január 19-én Brüsszelben találkoznak.

A javaslatcsomaghoz tartoznak a Liechtensteinnel, Svájccal, Andorrával, San Marinóval és Monacóval a csalások elleni fellépésről szóló megállapodások is, ezekről azonban továbbra sem vehető biztosra a megállapodás az említett két uniós tagország továbbra is fennálló húzódozása miatt - írta a European Voice.

Kovács László adópolitikai biztos már a múlt havi pénzügyminiszteri tanácskozás után derűlátóan nyilatkozott, úgy vélte, a javaslatokról hamarosan kedvező döntés születik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.