Megduplázza a 4G sebességét a Telenor

A Telenor bekapcsolja az új frekvenciákat, és megduplázza a 4G hálózat sebességét. Tízmilliárdot ruháznak be hálózatra.

Megkapta az engedélyeket a médiahatóságtól a Telenor arra, hogy 4G-re használja azokat a frekvenciákat is, amelyekről szeptember elején állapodtak meg a szolgáltatók a hatósággal. Ez azt jelenti, hogy a Telenor egyedüliként húsz megahertzes sávszélességen (az 1800-as sávban) nyújtson 4G szolgáltatást az előfizetőknek. Eddig ennek a sávszélességnek a fele állt rendelkezésre. Egyedül a Telenornak van ennyi frekvenciája, így most lényegében megduplázták a 4G elméleti sebességét, mostantól ez 150 mbps, a gyakorlatban elérhető sebesség pedig 80-120 között alakul.

A gyakorlatban ez a felhasználók számára azt jelenti, hogy a válaszidő jelentősen csökken, és minden eddiginél gyorsabban tölthetik le és streamingelhetik a filmeket és a videókat. A 4G a zenehallgatást is magasabb szintre emeli, hiszen a felhasználók várakozás nélkül játszhatják le a Deezeren található 25 millió zeneszám bármelyikét.

A szolgáltató eddig a kisebb településekre koncentrált a 4G-fejlesztésekkel, most azonban a nagyvárosokban is elkezdi bekapcsolni, 2014 végére elérik az 52 százalékos lefedettséget. Idén 104, jövő év végére pedig 238 településen érhető majd el a szuper sebességű szolgáltatás. Jelentősen nő a bázisállomások száma is, az év égére 600 LTE-képes adó üzemel majd. Mindez tízmilliárdos beruházást jelent. - Több mint kétmillió széles sávú vezetékes internet-előfizető van Magyarországon, ebből 270 ezer még mindig ADSL, amelynél ez a kapcsolat jobb és gyorsabb, az ilyen előfizetőket is célozzuk ezzel a szolgáltatással - mondta Csaba Tamás a cég stratégiai tanácsadója. 

A Telenor az új 4G-vel ugyanazt a szolgáltatásminőséget nyújtja, mint a skandináv államokban. Nemzetközi felmérések igazolják, hogy a 4G hálózaton 3-5 szörösére nő a felhasználók által letöltött adatmennyiség. Az új 4G megfelelő készülékekkel elérhető a nemrég bevezetett korlátlan csomagokban is. A 4G használatához úgynevezett USIM kártya szükséges, melynek cseréje díjmentes.

 

Milyen telefonokkal használható a 4G?

Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy S 4, Samsung Galaxy S 4 mini, Nokia Lumia 625, Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 920, Sony Xperia Z, HTC One, LG Optimus G, LG Optimus G Pro, Sony Xperia SP, Huawei E 3276 USB-modem, ZTE MF821D USB-modem, Huawei B593 WLAN-router, Huawei E5776 WLAN-router.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.