Megcsappant a devizatartalék

Jelentős mértékben, 30,322 milliárdra csökkent tavaly decemberben a jegybank devizatartaléka. A 2,818 milliárd eurós zuhanást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a prémium euró államkötvény (pemák) egymilliárd eurós lejáratával és „egyéb tényezőkkel” magyarázza.

Az MNB közlése szerint több mint öt éve, 2009 júliusában volt utoljára ennél alacsonyabb a nemzetközi tartalékok értéke. Az elmúlt évben 2014 végéhez képest 4,256 milliárd euróval csökkent a tartalékok összege.

A tartalékok csökkenésében az euróban denominált lakossági állampapír lejárattal együtt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a Magyar Államkincstár (MÁK) devizaműveletei 1,6 milliárd euróval apasztották a tartalékokat.

A csökkenés fennmaradó részének nagyját az ÁKK MNB-nél vezetett számláján bekövetkezett keresztárfolyam mozgás okozta. Az MNB lakossági devizahitelek forintosításához kötődő devizaswap ügyleteinek lejáratai csaknem 200 millió euróval, míg az egyhetes devizalikviditást nyújtó jegybanki swapügyletek mintegy 500 millió euróval csökkentették a devizatartalékot.

Emellett egyéb tényezők is hozzájárultak a tartalékok mérséklődéséhez, mint a devizakamat-fizetések és a devizatartaléknak a keresztárfolyam-változásokhoz köthető átértékelődése - közölte pénteken a jegybank.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.