Megcsapolja az olajcsapot az OPEC?

Egy félhivatalosnak mondott iráni hírügynökség a hét végén az  OPEC-ügyekben illetékes helyi vezetőtől olyan nyilatkozatot idézett,  miszerint a héten sorra kerülő rendkívüli OPEC-ülésen felmerülhet a  termelés napi 1-3 millió hordós mérséklése, vagy megfontolása.

Mohammad Ali Khatibi ugyanakkor a Dow Jones amerikai hírügynökségnek telefonon nyilatkozva tervezett csökkentési számokat  nem említett, ehelyett elégedettségét fejezte ki a már múlt hónap  óta végbement napi 300 ezer hordót valamivel meghaladó  termeléskurtításról az OPEC tagjai részéről.

Pénteken még a legfeljebb másfél millió hordós csökkentés  lehetősége merült fel. Akkor az Egyesült Arab Emírségek  hírügynöksége jelentette OPEC- forrásokra hivatkozva, hogy a kartell  tagországai hajlanak rá: október 24-én Bécsben tartandó rendkívüli  ülésen  napi 1-1,5 millió hordó termeléscsökkentésről döntsenek,  mely csökkenés novembertől lépne életbe.

Vasárnap az iráni illetékes annyit tett hozzá a Dow Jonesnek  adott nyilatkozatához, miszerint mindenki úgy érzi, hogy az  olajpiacnak kiegyensúlyozottabbá kell válnia.

Elemzők valószínűnek tartják, hogy az elhatározott  termeléscsökkentés nagyobb lesz napi 1 millió hordónál, mert ha csak  erre vállalkozna az OPEC, az, rövid távon biztosan nem fordítaná meg  az árak lejtmeneti irányzatát. AZ OPEC számos tagja nem látna  szívesen 80 dollár alatti olajárat, márpedig most már a 70 dollár  közelébe ment le a piaci ár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.