Megbomlott az egység az MNB-ben

A jegybank monetáris tanácsa 5-2 arányban a döntött a húsz bázispontos kamatcsökkentés mellett legutóbbi, augusztus végi ülésén. Nem Matolcsy maradt kisebbségben.

A jegybank honlapján megjelent az ülés rövidített jegyzőkönyve, amelyből kiderül, hogy a kamatcsökkentések eddigi legelkötelezettebb híve, Cinkotai János és Pleschinger Gyula voltak azok, akik a szerényebb, tíz bázispontos vágás mellett "kampányoltak". A Matolcsy György elnök és Balog Ádám alelnök vezette szárny azonban győzedelmeskedett, és húsz bázisponttal 3,80 százalékosra nyírták az irányadó kamatszintet.

A jegyzőkönyv szerint a monetáris tanács úgy látja, hogy a következő hónapokban az eddig végrehajtott jelentős kamatcsökkentések és a változékony pénzügyi piaci környezet a kamatcsökkentések ütemének vagy mértékének megváltoztatását indokolhatják.

Balog Ádám alelnök éppen tegnap mondta azt, hogy 10-20 bázispontos szeptemberi kamatcsökkentés is benne van a pakliban. Ez a megnyilatkozás nyilván már annak az újfajta kommunikációs stratégiának a része, miszerint "a kamatpolitika várható vitelében beálló változásokat célszerű jelezni a piaci szereplők felé."

A kommunikáción persze van mit javítani, ugyanis a piac augusztusban félreérthette Matolcsy György üzeneteit, és egységesen tíz bázispontos "ortodox" kamatcsökkentésre számított, ehelyett ennek a dupláját kapta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.