Megbírságolták a forintot manipuláló multit

A magyar pénzügyi felügyelet tízmillió forintra bírságolta a Bloomberget. A hírügynökség egy véletlenül megjelent, valótlan információkat tartalmazó cikkével befolyásolta a forintpiacot.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tízmillió forintra bírságolta a Bloomberget tiltott piacbefolyásolás miatt. Mint arról beszámoltunk: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa múlt heti kamatdöntésének ismertetése előtt, 13 óra 54 perckor a hírügynökség egy gyorshírt jelentetett meg, mely szerint az MNB 1 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Ezzel szemben a monetáris tanács 25 bázisponttal 4,75 százalékra mérsékelte az irányadó rátát. (A monetáris tanács havonta egyszer dönt a kamat alakulásáról, az eredményt pedig mindig az nap pontban 14.00 órakor teszi közzé az MNB.) A hír hatására az euró árfolyama 300 forintról néhány percre 303 forintra ugrott, majd visszatért a korábbi szintre.

A PSZÁF a vizsgálat nyomán csütörtökön publikált határozatában megállapította: a hamis hír közzétételéhez technikai hiba vezetett. A Bloomberg munkatársa által a jegybanki kamatdöntés sajtótájékoztatója előtt előkészített gyorshír-sablonba ugyanis egy új munkafelületet nyitó alkalmazás téves adatot rögzített, ami automatikusan megjelent az elektronikus hírszolgáltató rendszerben. A Bloomberg belső előírásainak megfelelően mintegy 40 másodpercen belül korrigálta a téves információt, és a hibás funkciót törölte rendszeréből.

A pénzügyi piacokra kerülő információk valódiságának és megbízhatóságának az egyre inkább automatizálódó gazdasági hírközlési – és azon alapuló kereskedési – környezetben kiemelkedő jelentősége van. Ezért egy, a tevékenységét üzletszerűen végző, a gazdasági hírközlési piacon jelentős pozícióval, kiemelkedő hírnévvel rendelkező szereplő esetében a tőkepiaci törvény által megkövetelt elvárható gondosság azt jelenti, hogy rendelkezzen a hamis információközlés kockázatát hatékonyan kezelő informatikai megoldásokkal – hívja fel a figyelmet a PSZÁF.

A hatóság enyhítő körülményként értékelte, hogy a téves adat megjelenéséhez váratlan, automatikus, azonnali kézi beavatkozással el nem hárítható technikai körülmény vezetett. A hírügynökség munkatársa a téves adat megjelenésének észlelését követően, még ugyanabban a percben javította a hibát, továbbá intézkedett a hasonló jövőbeli esetek elkerülése érdekében is. Szintén enyhítő körülményként értékelte a PSZÁF, hogy a Bloomberg együttműködő magatartást tanúsított a piacfelügyeleti eljárás során.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.