Megbicsaklott a forint

A reggeli halovány erősödést követően masszív gyengülésbe váltott a hazai deviza. Az okot talán az olaszországi bizonytalanságok és a Magyarország leminősítésével kapcsolatos pletykák szolgáltatják. Egy biztos: a piac nagyon ideges, a legkisebb bizonytalanságra ugrik.

Tovább gyengült délelőtt a forint: az euró jegyzése átlépte 310 forintos határt.

Az olasz költségvetés rendezésének romló kilátásai felőrölték az euró keddi árfolyamnyereségét. A forint a térségbeli devizákkal együtt jelentősen gyengült szerda délelőtt.

Az euró a szerdára virradóra tartott 1,3830 dollár körüli árfolyamról kora délelőttre 1,3700 alá gyengült.

Az eurót tizenegy óra után 310,82 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon a tíz órakor tartott 309,15 forint után. Reggel hét órakor 306,74 forinton, kedd este pedig 306,70 forinton jegyezték az eurót. A legerősebb eurójegyzés szerdán délelőtt 311,20 forint volt.

A svájci frankot 251,91 forinton jegyzik a kedd esti 247,52 forint után. A dollár 227,12 forinton áll az előző esti 223,19 forinttal szemben.

Kedden az olasz miniszterelnök küszöbön álló távozásának híre erősítette az eurót, miután a devizapiacok figyelme az elmúlt napokban Görögországról Olaszországra terelődött át. A kormányváltástól a piacok az olasz költségvetés rendbe tételét, reformintézkedések bevezetését remélték.

Szerdán reggel viszont már lehűtötte a reményeket a kilátások alaposabb mérlegelése: az euró erősödését támogató befektetői bizalom kissé mérséklődött.

Az olasz államkötvényhozamok zuhanása magával rántotta a forintot is: két és fél éves mélypontra került az árfolyam.

A forint árfolyama az olasz állampapírok árfolyamának zuhanásával párhuzamosan indult drasztikus esésnek - írja a Napi Gazdaság. Az euró ismét éves csúcsra emelkedett, a jegyzések már 311 forint közelében járnak. Innen sajnos már nem sok akadály látszik technikailag az euró útjában a forinttal szemben. A következő szintnek a 2009 márciusi eurócsúcs látszik.

Elemzők szerint ismét pletykák merültek fel a magyar államadósság bóvli-kategóriába sorolása kapcsán. Ennek ellent mondani látszik, hogy a világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poor's ma az eddiginek megfelelő hitelképességi besorolást tett közzé a magyar bankszektorra vonatkozólag.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.