Megállt az ingatlanpiac zuhanása

Az Ecostat szerint a lakossági vásárlók stagnáló piacra számítanak, a lakások értékesíthetőségi ideje nőtt, és az ár is egyre inkább alku tárgya.

Az idei második negyedévben 0,8 százalékponttal 33,9 százalékra csökkent az  Ecostat Ingatlanbarométere, az első féléves csökkenés 7,9  százalékpont volt a múlt év végi adathoz képest - mondta Belyó Pál,  a kutatóintézet vezetője.

A rész-indexek közül a lakosságé 0,3 százalékponttal 35,1 százalékra emelkedett a második negyedévben, amely azt jelenti, hogy  az emberek további visszaeséssel már nem számolnak, stagnáló piacot  várnak. Az új lakások értékesítési ideje nő, az ára pedig egyre  inkább alku tárgy lesz - tette hozzá Belyó Pál.

A lakosságnál is optimistábbak az ingatlanforgalmazók, az ő  rész-indexük 6,55 százalékponttal 40 százalékra emelkedett. A  kutatási jelentés ezt azzal magyarázza, hogy a forgalmazók  várakozásai annyira rosszak voltak már, ahonnan csak pozitív irányba  változhattak.

A használt lakások piacán csökkent a jó helyen lévő, nagyméretű  lakások iránti kereslet. Ez volt eddig az a piaci szegmens, amelyet  nem érintett a válság. Az új lakások piacán viszont a luxus  minőséget továbbra is keresik a vevők. Új jelenség a telekpiac  drasztikus visszaesése, amely közel 5 százalékos áreséssel járt. Ez  azt jelenti, hogy a fejlesztők nem készülnek építésre.

A megkérdezettek minden ingatlanpiaci szegmensben áresést  valószínűsítenek. Így az áfa-emelést várhatóan nem lehet az új  lakások áraiban érvényesíteni. Az új építések visszaesésével  párhuzamosan fellendültek a felújítások. Ez azzal magyarázható, hogy megrendelés hiányában erre a piacra lépnek be a vállalkozások.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.