280 forint alatt az euró

A szerdai kisebb gyengülés után újra erősödni kezdett a forint, amely lassan már a rég látott 280-as euróárfolyam alá esett.

Szerdán korrigált valamelyest a forint árfolyama az elmúlt időszak erősödée után, és 284-es euróárfolyam fölött zárta a napot. A befektetők óvakodnak az üzletkötéstől az Európai  Központi Bank kamatdöntése előtt, illetve azelőtt, hogy  nyilvánosságra hozzák az Egyesült Államokban a bankok felülvizsgálatának, vagyis a "stressztesztnek" az eredményét -  olvasható a DowJones szakértőkre hivatkozó értékelésében.

A hírügynökség szerint nem várható a forint 280/euró alá  történő erősödése, a magyar valuta rövid távon várhatóan a 282-286 sávban mozog majd. A Raiffeisen Bank a forint korábbi erősödése ellenére fenntartja előrejelzését arról, hogy a magyar pénz gyengülni fog  júniusra, mivel a mostani kedvező globális befektetői hangulat nem lesz tartós. A Raiffeisen szerint a forint júniusra visszatér majd a 300/euró árfolyamszintre a mostani szintről.

A magyar bankközi piac nyitása után ugyanakkor ismét erősödni kezdett a forint, amely tíz óra körül 281,58-as euróárfolyamon állt, 11-re pedig már 278 körül mozgott.

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint a forint mostani erősödése inkább  külső okokra vezethető vissza, bár hozzátették, hogy például a  külkereskedelmi mérleg csütörtöki friss adata, vagy a Bajnai-kormány  tervezett intézkedései kedvezően befolyásolták a forint árfolyamának  alakulását.


Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója úgy vélte: a forint erősödésében szerepet játszik a  nemzetközi befektetői hangulat, az, hogy a befektetők  "kockázatelutasítása" csökkent az utóbbi időben.
"Ez áll amögött,hogy a térség devizái erősödnek, a forint  mellett a zloty is egyre inkább erőre kap" - mondta.

Véleménye szerint a csütörtöki friss külkereskedelmi, illetve  ipari adat is pozitívan hatott a forint árfolyamára. Elmondta: a  külkereskedelmi mérlegben az egyensúlyjavulás látszik,  megmutatkozik, hogy ugyan a recesszió hatásaként, de csökkent a  belföldi fogyasztás, emellett az ipari termelési adat is kis  korrekciót mutatott, ami enyhe bizakodásra adhat okot.

Véleménye szerint erősítheti a befektetői bizalmat az, hogy a  Bajnai-kormány tervezett intézkedéseinek egyes elemeit elkezdte  megszavazni a parlament.

Arra a kérdésre, hogy mennyire maradhat tartós a forint  erősödése, Forián Szabó Gergely azt mondta:"ez nem az itthoni a  dogokon múlik, attól függ, hogyan alakul a globális trend."

Hozzátette: kétségtelenül, hogy most egy "megalapozottabb"  szinten van a forint, de ha a globális piacon jön egy kedvezőtlen  "fuvallat", elindulhat az árfolyam gyengülése.

A Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője elmondta: az új  kormány megalakulása, illetve a stabilizáció irányába tett első  lépések már csak definíció szerint is nyugtatóan kellett, hogy  hassanak, ám úgy érzékelik, hogy a forint erősödését, illetve  összességében a hazai piacok mozgását sokkal inkább befolyásolták  külső, mint lokális tényezők.

Vizkelety Péter kifejtette: a forint a március eleji csúcsokról  mára a régi sávközép körüli szintekre erősödött az igen volatilis  piacon. Ez év március elején, amikor tombolt a pesszimizmus,  mindenképp komoly jelentősége volt a jegybank intézkedéseinek,  elsősorban a devizapiac likviditását erősítő jegybanki eszközöknek,  a direkt devizapiaci jelenlétnek.

Az elmúlt 2-3 hét eseményei már egy nyugodtabb piaci  környezetben zajlottak: a részvénypiacok száguldottak áprilisban, a  feltörekvő piacokra is érkezett némi tőke és igen fontos régiós  esemény volt a lengyel felügyelet bejelentése is, miszerint a  lengyel vállalati szektorban a vártnál kisebb veszteségekkel kell számolni a különböző devizapiaci ügyletekből - emelte ki az elemző.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.