Megállíthatatlan az üzemanyagár-emelkedés

Szerdán még tovább, 3-5 forinttal nőhet a benzin és 2-3 forinttal a gázolaj ára - jósolja a GKI Energiakutató.

Szerdán a benzin ára 3-5, a gázolajé 2-3 forint körüli összeggel emelkedhet - véli a GKI Energiakutató. Így a benzin ára 380-383 forint/liter, a gázolaj ára a 377-380 Ft/liter közötti szinten alakulhat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 60-63 dollár között változott, heti átlagban 2 dollárral, 4 százalékkal nőtt az olajár. A héten az áremelkedés csütörtök-pénteken kezdődött, a hét elején kis csökkenés és stagnálás volt. Az olaj drágulását a kereskedők főképp a jemeni harcokkal indokolták, holott ezek az események a globális olajkitermelést nem érintik. Az áremelkedést inkább a dollár gyengülése magyarázhatja, illetve az, hogy továbbra is erős az olaj iránti kereslet annak ellenére, hogy a kőolajkészletek az Egyesült Államokban új csúcsokon állnak. Az amerikai piacon a kőolajfúrások számának csökkenése továbbra is a piacot megmozdító tényező, mivel a kereskedők az amerikai kitermelés csökkenését valószínűsítik (ami egyelőre nem következett be).

A Reuters adatközlése alapján az április 20-24-i héten a benzin a mediterrán piacon heti átlagban 5,8 százalékkal lett drágább, a gázolajnál 1,9 százalék volt az árak emelkedése. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt heti átlagban fél százalékkal erősödött a dollárhoz képest.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – benzin áránál 7-8 forintos áremelkedést jelent a teljes heti változás. Ha a pénteki áremelési döntést figyelembe vesszük, akkor a benzin ára hétfőn 4-5 forinttal emelkedhet. A gázolajnál a heti változások 2-3 forintos emelést jelentenek, amelyből levonva a pénteki 2 forintos emelést, akkor már nem várható a heti átlagok szintjén változás. Azonban a pénteki áremelés szerdai bejelentése óta a gázolaj tovább drágult a piacon, ezért elképzelhető egy kisebb, 2-3 forintos áremelés is attól függően, hogy az árdöntés milyen egyéb hatást vesz figyelembe.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 11, a gázolaj ára 12 százalékkal csökkent. Egy havi átlagos nettó keresetből most 16 százalékkal több benzint és 22 százalékkal több gázolajat lehet tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.