Megállapodtak a magyar-szlovák gázvezeték megépítésében

Az állami MVM Magyar Villamos Művek (MVM) és Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonában lévő Magyar Gáz Tranzit (MGT) Zrt. megállapodást írt alá a magyar-szlovák gázvezeték 2015-ig történő megvalósításáról a német E.ON és a francia Gaz de France (GdF) irányítása alatt álló szlovák Eustream gázvállalattal. Hogy piaci érdeklődés híján a beruházás 40-50 milliárdos költségeit a gázfogyasztókra terhelik-e, továbbra sem tudni.

Közös beruházási megállapodást írt alá az állami Magyar Gáz Tranzit Zrt. és szlovák partnere, az Eustream a. s. a magyar-szlovák összekötő földgázszállító-vezeték beruházásához kapcsolódóan - tette ki honlapjára a zrt. 50 százalékos tulajdonosának anyacége, az MVM Magyar Villamos Művek (MVM). (A másik 50 százalék a szintén állami Magyar Fejlesztési Bank leánycégénél van.)

Az Eustream anyavállalata a szlovák SPP, melynek 51 százaléka ugyan a szlovák államé, de a céget a német E.ON és a francia állami Gaz de France (GdF) 49 százalékot tulajdonló konzorciuma irányítja.

A felek megállapodtak abban, hogy a beruházást 2015-re megvalósítják, valamint rögzítették a feltételrendszert és a műszaki kereteket.

Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint utalt rá: a csoport jól halad középtávú stratégiájának megvalósításával. Ennek része a beszerzési források számának növelése (szavai szerint a "gázüzletági diverzifikáció"), ami emeli az ellátás biztonságát és csökkenti az energiafüggőséget.

Ez megfelel a tavaly Magyarország és Szlovákia között létrejött kormányközi megállapodásnak, és az észak-déli gázfolyosó részeként az Európai Unió számára is kiemelt jelentőségű - közölte.

A tervezett 115 kilométer hosszú, kétirányú csővezeték a magyart köti össze a szlovák rendszerrel. 94 kilométer honi területen, míg 21 kilométer fut majd a határon túl. Évente 5 milliárd köbméter gáz szállítására lesz képes. Két végpontja Vecsés illetve a szlovák Felsőzellő.

A beruházás teljes összege meghaladja a 160 millió eurót (ez árfolyamtól függően 40-50 milliárd forintot tesz ki). A tervezett uniós pénzügyi támogatás összege az Európai Energiaügyi Gazdaságélénkítő Program keretében 30 millió euró (7-9 milliárd forint). Magyarország számára az az összekötővezeték stratégiai jelentősége, hogy csatlakozhat a nyugat-európai gázhálózatokhoz, Szlovákia pedig így hozzáfér az észak-déli gázfolyosóhoz - hangsúlyozzák.

A Magyar Gáz Tranzit Zrt. 2012. január 1-jén alakult a magyar-szlovák gázvezeték megvalósításának céljából oly módon, hogy kétmilliárdos alaptőkével kivált az MVM-leány Országos Villamostávvezeték Zrt.-ből.

Az MVM illetve az MFB-tulajdonú MFB Invest részaránya megegyezik.

Gunnar Löwensen, az Eustream igazgatóságának elnöke elmondta: “Örülünk annak, hogy a fenntartott dinamikus és konstruktív hozzáállásunk látható előrelépést hozott ebben az európai fontosságú projektben. Az Eustream biztos abban, hogy a piaci szereplők ezek után megerősítik érdeklődésüket a projekt iránt, így a Szlovákia és Magyarország közötti gázösszeköttetés rendben megvalósítható lesz.”

A hazánkban is aktív E.ON és GdF irányította szlovák gázvállalat vezetőjének nyilatkozata több szempontból is figyelemre méltó. A rendszerirányítással foglalkozó Eustream 2 270 kilométer hosszú gázvezetékrendszere évi több mint 90 milliárd köbméter szállítására alkalmas. Ily formán a Mol leányvállalata, az FGSZ szlovák megfelelője.

Korábban nem is az MVM, hanem az FGSZ állt a magyar oldalon szerződő félként. Ám az ügy a Mol megtérülési elvárásain megfeneklett. Lényegében ugyanis egy kereskedő sem foglalt le benne előre szállítási kapacitást. (Ezért táplálhat reményt Gunnar Löwensen aziránt, hogy a piaci szereplők "ezek után megerősítik érdeklődésüket a projekt iránt".) Ilyképpen némi, a politikai szinteket is elérő feszültség rajzolódott ki az Eustream és az FGSZ között. Ezt egyesek annak jeleként értékelték, hogy Szlovákia számára stratégiailag sokkal fontosabb lehet az új betáplálási útvonal, mint a beruházás jóval nagyobb szakaszát bevállalni kénytelen hazánknak. Noha korábban épp a Mol hirdette meg a térség behálózásának tervét, az ügy megfenekleni látszott.

Az új Orbán-kormány viszont felkarolta az ügyet. Kétségtelen, a megtérülési szempontokon túl Magyarországnak is jól jöhet egy újabb cső. Még akkor is, ha egyelőre ebből az irányból is kizárólag orosz forrású gáz érkezhet. Tavaly (a tényleges döntések után hónapokkal) kiderült, a kabinet a - bizonyára kisebb megtérüléssel is beérő - állami MVM-et bízta meg az ügy továbbvitelével. Az MVM új vezetése szintén nem állt ellen annak, hogy a hagyományosan villamosenergia-profilú társaság éppenséggel a gázüzlet felé nyisson. Gunnar Löwensen a számukra kedvező magyarországi váltásra utalhatott a felek konstruktivitásának hangsúlyozásával. Az ügy fonáksága ugyanakkor, hogy noha a Mol és az FGSZ elfogadta a kormánydöntést, az előkészítéssel kapcsolatos szakmai munka egy részét az MVM továbbra is az FGSZ-re bízza: lévén hogy a témához értő szakértők zöme változatlanul ott dolgozik.

A beruházásnak szokás szerint leginkább az anyagi vetületei homályosak. Olyan esetben ugyanis, amikor a várható kereslet nem lesz képes eltartani a beruházást, azt az államnak kell támogatnia. Ez a magyarországi energetikai beruházásokban eddig azt jelentette, hogy nem az állam (az adófizetők) állják a beruházást, hanem a költségeket arányosan ráterhelik a gázszámlára. Ez viszont gázdíjemelést jelentene, amit ellentétes az Orbán-kabinet politikájával, ráadásul az emiatt szükséges, köbméterenként néhány tízfillérre tehető emelést bizonyosan nem vállalnák be. (Az előző kormány ilyen logika alapján "építette be" a gázárba az úgynevezett stratégiai gáztároló építési költségeit. Ez a számlatétel a politikusok által előzetesen ígért köbméterenként 1 forint helyett ma már több mint 2 forint.)

Arról, hogy a magyar-szlovák vezeték több tízmilliárdos költsége bekerül-e a gázszámlába, és ha igen, ez milyen mértékű emelést avagy tarifaátrendezést igényelne, mindeddig egyetlen illetékes sem kívánt lapunknak nyilatkozni. Erre mindeddig egyedül Orbán Viktor miniszterelnök tett nyilvános utalást, amikor egy hónapja, elhíresült Nabucco-buktató nyilatkozatában úgy fogalmazott: "a magyar kormány annak ellenére támogatja a magyar-szlovák vezetékes összeköttetést, hogy az meglehetősen költséges". Az ugyanakkor, hogy Orbán Viktor mely tanácsadói javaslatára vizionálja három év múlvára, hogy Magyarország gázellátása függetlenné válik Oroszországtól, továbbra is rejtély. Mint jeleztük ugyanis, a szlovák vezetéken is orosz gáz érkezik majd. Az alternatív gázbetáplálásról szóló európai tervek bizonytalanok, de megvalósulásukra a magyar kormány vajmi csekély érdemi hatást képes gyakorolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.