Megállapodást kötött az OTP és a Mastercard a Versenyhivatallal

Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a MasterCard Europe Sprl (MasterCard) és az OTP Bank Nyrt. (OTP) vállalását, amelyek teljesítésével a vállalkozások összhangba hozzák a közöttük létrejött szerződés kikötéseit a versenyjogi rendelkezésekkel.
A GVH a vállalkozások vállalásai alapján előírta, hogy a korábbi támogatási szerződésükben szüntessék meg a Mastercard kártyaarányt vállalására vonatkozó kikötését. Korábban ugyanis az OTP vállalta, hogy eléri a MasterCard által évente meghatározott forgalmi szinteket, illetve eléri a MasterCard által meghatározott kártyaarányszámot az OTP a betéti kártya portfolióján belül.

A GVH 2013-ban indított eljárást a fenti megállapodás vizsgálatára, mert valószínűsítette, hogy az OTP és a MasterCard közötti szerződés korlátozhatja az értékesítési lehetőségek közötti választást, illetve akadályozhatja a versenytársak piacra lépését.
A kötelezettségvállalási nyilatkozat elbírálásakor a GVH elsődleges célja a közérdek hatékony védelmének biztosítása. Kötelezettségvállalással hatékonyabban érhető el a törvény rendelkezéseivel ellentétes magatartás kiiktatása, és a döntés egyúttal iránymutatást ad más piaci szereplők számára - áll a GVH közleményében. GVH végül úgy döntött, hogy a kötelezettségvállalási nyilatkozat tartalmának mérlegelése után úgy ítélte meg, hogy a közérdek védelme hatékonyan biztosítható a MasterCard és az OTP vállalásainak elfogadásával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.