Megállapodásközelben Oroszországgal

Nem adtak hírt konkrét megállapodásról a tegnapi, Fellegi-Zubkov találkozó után, de sokat mond, hogy a felek kijelentették: semmilyen feszültséget okozó kérdés nincs a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokban.

Még az idén megszülethet a megállapodás hazánk és Oroszország között a jelenleg még nyitott gazdasági ügyekről, legalábbis erre utal, hogy a felek megállapodtak abban: Orbán Viktor még az idén legfelsőbb szintű találkozóra látogat Moszkvába. Vagyis ott, legmagasabb szinten állapodhatnak meg az elmúlt hónapok vitás, vagy függőben lévő kérdéseiről. Ilyenek az energetikai együttműködéssel és a MALÉV-val kapcsolatos kérdések. Megállapodtak abban, hogy ezen két kérdéskör kapcsán a közeljövőben szakértői tárgyalásokra kerül majd sor.

A témák - nem hivatalosan

Noha a tárgyalás témáit hivatalosan nem részletezik, korábbi sajtónyilatkozatok és üzleti információk szerint ezekből hat darab van: a Malév, a Szurgutnyeftyegaz, az Emfesz, a 2015 utáni gázszállítások, a Déli Áramlat gázvezeték és a Paksi Atomerőmű bővítése. Jelenleg a legkritikusabb kérdéskörökként szakértők a Malév ügyét tartják számon, mivel egy jelenleg érvényes megállapodás szerint az orosz félnek minden, a Malévet érintő jelentős lépéshez hozzá kell járulnia.

A másik kritikus kérdés a Szurgutnyeftyegaz birtokában lévő MOL-részvénycsomag kérdése. Erről ugyan hivatalosan nem egyeztethet a két kormány, ám a korábbi találkozókon az orosz fél már felvetette, hogy a Szurgutot nem jegyezték be a MOL részvénykönyvébe a magyar hatóságok. Korábbi információk szerint pedig, már Bajnai Gordon korábbi kormányfő is felvetette a magyar kormány vételi szándékát.

Nincs vitás kérdés

A pénteki, Fellegi Tamás miniszter és Viktor Zubkov első miniszterelnökhelyettes közti találkozót követően tehát a konkrét ügyekben nem adtak hírt semmilyen megállapodásról. A tárca szerint a tegnap találkozó az augusztus 27.-én megkezdett kétoldalú konzultációsorozat folytatása volt. Mindenesetre, sokat mondó tény, hogy Viktor Zubkovot fogadta Orbán Viktor, a tárgyalás a tervezettel ellentétben igen hosszúra nyúlt. Valószínűsíthető, hogy közel kerültek a megállapodáshoz. Erre utal, hogy a határozat szerint még idén lesz kormányfői találkozó Moszkvában.

Mindkét fél deklarálta: semmilyen feszültséget okozó probléma nincs közöttük, az összes napirenden levő kérdésben lehetséges és elérhető közelségben van a kölcsönösen elfogadható, kompromisszumos megoldás elfogadása. Vagyis, tekintve, hogy az elmúlt egy év során az említett ügyek deklaráltan okoztak feszültséget a két kormány viszonyában, a mostani közlemény értékelhető úgy, hogy komoly előrelépés történt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.