Megafúzió a gyógyszerpiacon

Az amerikai Amgen 10,4 milliárd dollárt fizet az Onyx Pharmaceuticals-ért, hogy megszerezhesse annak sikertermékét, a Kyprolist, és ezzel garantáltan évi több milliárd dolláros forgalomra tehessen szert.

Az Amgen 125 dollárt fizet az Onyx minden egyes részvénye után, ami 44 százalékos felárat jelent a biotechnológiai vállalat június végi árfolyamához képest, amikor is nyilvánosságra hozták a tárgyalások megkezdésének hírét. A cégfelvásárlást az Amgen 8,1 milliárd dollár erejéig bankhitelből fedezi, a fennmaradó összeget készpénzben fizeti ki az Onyx tulajdonosainak.

Az Amgen nem zsákbamacskát vesz, az Onyx tavaly nyilvántartásba vett Kyprolis nevű leukémia elleni készítménye ugyanis a Bloomberg elemzői számítása szerint 2021-re már évi hárommilliárd dolláros biztos bevételhez segítheti. Az Onyx az Amgen második legértékesebb zsákmánya, azt követően, hogy a cég 2001-ben 16,8 milliárd dollárt megszerezte az Immunexet.

Az Amgen a rákgyógyszerek terén eddig gyengén állt, ezt az űrt töltötte most ki az Amgen bekebelezésével. Nem véletlen, hogy Robert Bradway, a kaliforniai székhelyű Amgen vezérigazgatója nagy sikerként értékelte az üzletet, ami a fejlesztés alatt álló Kyprolis jövője számára is ígéretes lehet. A következő három évben nyolc rákellenes készítményük klinikai tesztje zárulhat le, ami siker esetén hatalmas profitot hozhat a cég számára.

Az Amgen-Onyx ügylet 2010 óta a harmadik legnagyobb volumenű célfelvásárlás a biotechnológiai szektorban. A Blomberg adatai szerint azóta 62 akvizíció történt, 1,21 milliárd dolláros átlagáron, és a tulajdonosok átlagosan 55 százalékos felárral adhattak túl részvényeiken, ékesen jellemezte az iparágban rejlő fejlődési lehetőségeket mind tudományos, mint anyagi értelemben véve. A csúcsot egyébként eddig a Sanofi tartja, a franciák 2011-ben 20,1 milliárd dollárt perkáltak le a ritka betegségek gyógyítására specializálódott Genzyme-ért.

A most bejelentett ügylet egyébként szervesen beleillik abba a sorozatba, amely a nagy gyógyszergyártókat az utóbbi időben jellemzi, nevezetesen a fúziók helyett a felvásárlásokra helyezik a hangsúlyt. Jellemzően olyan cégeket vásárolnak fel azonnal és nagy pénzekért, amelyek egy-egy sikerterméket fejlesztettek ki, vagy jó úton haladnak efelé.

Ezzel szemben a hatalmas működésiköltség-megtakarításokat eredményező nagy összeolvadások egyre ritkábbak. Tavaly a Bristol-Myers Squibb az Inhibitex, illetve az Amylin gyógyszergyártót kifejezetten a cukorbetegség, illetve hepatitisz-C ellen hatásos készítményei miatt vásárolta fel, de a Pfizer és a Merck is jelezte, hogy hasonló módon kisebb vállalatok felvásárlásával akarja bővíteni termékportfólióját.

A következő ilyen ügyletet egyébként a Roche bonyolíthatja le, svájciak az Alexion Pharmaceuticals, pontosabban annak Soliris nevű érrendszeri betegségeket gyógyító készítménye iránt mutatnak élénk érdeklődést. A Solirisből tavaly 1,1 milliárd dollár értékben adtak el, ez egyike a legdrágább gyógyszereknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.