Megabüntetés a Microsoftnak

Több mint félmilliárd euróra bünteti az Európai Bizottság a Microsoftot, mert bár megígérte, mégsem ajánlott választást a felhasználóknak a böngészők között.

Az Európai Bizottság 561 millió euróra bünteti a Microsoftot, amiért nem tett eleget annak a vállalásának, hogy a felhasználóknak ajánljon fel választási lehetőséget a webböngészők között. 2009-ben ezt a vállalást a bizottság jogilag kötelezővé tette a Microsoft számára 2014-ig. Ez az első alkalom, hogy a brüsszeli testület azért szab ki büntetést egy vállalatra, mert az a saját maga által vállalt kötelezettséget sérti meg. A piaci helyzetükkel visszaélő cégekkel szemben a bizottság szankciót is kiszabhat, de gyorsabb eszköz a cégeket jogilag kötelező vállalásokra bírni, ahogy a Microsoft esetében is történt. 

A bizottság 2009-ben az uniós versenyjoggal ellentétesnek találta azt, hogy a Microsoft termékeiben összekapcsolta a Windows operációs rendszert az Internet Explorer böngészővel, és ezzel hátrányba hozta a többi böngészőfejlesztőt. Ezután az amerikai cég vállalta, hogy öt éven át az Európai Unióban forgalomba hozott minden Windows egy olyan ablakot jelenít meg, amelyen a felhasználók több böngészőből választhatják ki, hogy melyiket szeretnék használni. 

A bizottság most azt állapította meg, hogy 2011 májusa és 2012 júliusa között a Windows 7 egyes szervizcsomaggal frissített változatát használó 15 millió ügyfél számára ilyen ablak nem jelent meg, és ezért szabott ki büntetést. Az amerikai cég ezt nem is vitatta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.