Még több bankár kerül utcára

A Hypo Real Estate (HRE) német jelzáloghitel intézet mintegy ezer dolgozójától válik meg 2013-ig. Ez mintegy 50 százalékos létszámleépítést jelent.

A cég szombati közleménye szerint dolgozóinak számát a jelenlegi 1.800-ról 1.000-re csökkenti 2011-ig, majd 2013-ig további 200 embertől válik meg.

Az elbocsátások első hullámának kétharmada a cég Németországon kívüli vállalkozásait érinti.

A létszámleépítéstől 2011-ig évi mintegy 200 millió euró, 2013-ig évi 250 millió euró megtakarítást vár a Hypo Real Estate.

A müncheni pénzintézet volt az Egyesült Államokból kiinduló, s Németországot is erősen sújtó pénzügyi válság első német áldozata. A történtek nyomán a Hypo Real Estate elnöke lemondásra kényszerült.

A müncheni pénzintézet november végén jelentette be, hogy likviditásának erősítése érdekében a kormány garanciaalapjából 20 milliárd eurót igényelt. A garanciavállalást elsősorban a HRE adósság-visszafizetésének fedezetét szolgálja. A müncheni intézetnek január 15-ig kell eleget tennie visszafizetési kötelezettségeinek.

A hét közepén a müncheni államügyészség átkutatta a Hypo Real Estate irodáit, illetve a bank korábbi vezetőinek lakását és számos írásos dokumentumot lefoglalt.

Az államügyészség piaci manipulációra, hamis adatközlésre, illetve hűtlen kezelésre gyanakszik. A müncheni államügyészség a német részvényesek védelmi szervezetének büntetőfeljelentése alapján kezdte meg a vizsgálatot. A részvényesek egyebek mellett csalással, téves adatszolgáltatással vádolják a HRE vezetését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.