Még nincs jele az ipari termelés fellendülésének

Egyelőre nincs jele az ipari termelés kilábalásának az elemzők szerint.

Csalódást okozott Suppan Gergelynek, a Takarékbank elemzőjének a decemberi ipari termelési adat, arra számított, hogy jóval nagyobb, akár 5-7 százalékos növekedést jelent be a bázishoz képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Suppan Gergely szerint a tavaly decemberi, egy évvel korábbi bázishoz viszonyított 1 százalékos növekedés nagyon kevés, s különösen rossz, hogy a termelés decemberben munkanaptényezővel korrigálva 1,4 százalékkal esett az egy évvel korábbihoz képest.

Hozzátette, azért is tartja "harmatosan gyengének" az ipari termelés decemberi alakulását, mert a hírek tavaly év vége felé már arról szóltak, hogy a nagyobb exportőrökhöz már komolyabb megrendelések érkeztek, s ezért a leállások sem lesznek már olyan hosszúak mint egy évvel korábban. Rossznak tartja az adatokat azért is, mert a 2008. decemberi ipari termelési szint a kemény recesszió miatt nagyon alacsony volt, s ehhez a bázishoz képest már komolyabban kellett volna nőnie a tavaly decemberi termelésnek.

Suppan Gergely úgy vélte, egyelőre, sajnos, semmilyen jele nincs a kilábalásnak. Különösen igaz ez, régiós összehasonlításban, hiszen a környező országokban az export és a bázishatások miatt már erősebb növekedésnek indult az ipari termelés.

Egyetért ezzel Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője, aki elmondta, hogy Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában és már Romániában is érzékelhetően javul az ipari termelés, miközben Magyarországon nincs jele ennek.

Kifejtette, a decemberi 1 százalékos növekedés önmagában véve jónak lenne mondható, ám tudni kell, hogy a bázis nagyon alacsony volt, s csak ezért mutat szerény növekedést az ipari termelés 2009 utolsó hónapjában.

Egy évvel korábban, 2008 decemberében 19,7 százalékos visszaesést regisztrált a KSH.

Török Zoltán elmondta, kissé meglepte, hogy az elemzői várakozások decemberre milyen pozitívak voltak, s mintegy 5 százalékos növekedést feltételezek. Kifejtette, ő úgy vélte, hogy növekedés helyett inkább 2 százalékos csökkenés várható.

Török Zoltán úgy vélte, a magyar ipari termelés csak lassan tér magához, s 2010-ben éves szinten csak 1 százalékkal haladja meg a tavalyit.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.