Matolcsy György: tovább romlik a magyar beteg állapota

Hamis az illúzió, hogy a magyar beteg kezd meggyógyulni. Az állapota romlik, a gazdaság lefelé megy, Magyarország éppen elkerüli a sikeres pénzügyi stabilizációval a nagyobb bajt – mondta a Heti Válasz konferenciáján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Hamis az illúzió, hogy a magyar beteg kezd meggyógyulni, mint ahogyan az is, hogy az új kormány egy csapásra Kánaánt teremt. A magyar beteg állapota romlik, a gazdaság lefelé megy, Magyarország éppen elkerüli a sikeres pénzügyi stabilizációval a nagyobb bajt. Egy politikai fordulat hetek alatt nem tud reálgazdasági fordulatot is hozni, annyit tehet, hogy megállítja a zuhanást, a romlást és stabilizációra vállalkozik – mondta Matolcsy György.

A konferencián
A fellendülés programja – Kitörési pontok magyar vállalkozások számára” című konferencia előadója Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Gazdaság valamennyi makrogazdasági mutatója tovább romlik, egy jelenleg reálisnak tűnő öt százalékos hiánycélról kell visszaállítani az államháztartást 3,8 százalékra, amihez bankadó és költségvetési megtakarítási program kellett. E nélkül az év végére, vagy már ősszel nagy bajban lettünk volna.

Magyarországon a múlt évben 11,5 százalékkal csökkent a felhasználható GDP, 2008-2010 első negyede között 50 százalékkal zuhantak a beruházások, az infláció legmagasabb az EU-ban – mondta a miniszter. Idén stagnálás közeli állapotban van a gazdaság, 2,5 százalékkal esik a fogyasztás és az életszínvonal.

A jelenlegi helyzetet jellemzi, hogy a magyar tulajdonú cégek nem jutnak tőkéhez, hitelhez, állami garanciához. A 2007-2013 között rendelkezésre álló uniós források döntő többségét rosszul használjuk, a pénz mintegy 80-85 százaléka a növekedés, az egyensúly és a foglalkoztatás szempontjából semleges.

Azért kell leszámolni az illúzióval, mert egy megszorító politikai közgazdasági árnyéka 5-10 év. Ennyi idő alatt lehet kiheverni. Ez a megszorító árny fogja jellemezni az Orbán-kormány politikáját. A növekedés, foglalkoztatás hiányolni fogja a meg nem valósult beruházásokat. Talán sötét, de reális a kép, amit lefestettem – mondta Matolcsy György.

Sajnos a külgazdaság sem segíti a növekedés beindítását, hiszen a számunkra jelenleg legfontosabb piac, az eurozóna nem növekszik, hanem romlik. Matolcsy György szerint nyitni kell a szárnyaló gazdaságok felé, mint India, Délkelet-Ázisa, Oroszország, Brazília.

Mozgástér, célok

- Lesz még második, harmadik és negyedik akcióterv is – jelentette ki Matolcsy György. A kormány megkezdte a beteg gyógyítását. Mint mondta, 2010 második fele a stabilizáció megteremtésére megy el, amikor a költségvetés és az államháztartás finanszírozási feltételeinek javításával, a munkanélküliség megállításával és az infláció csökkentésével. A stabilizáció nehéz folyamat – mondta a miniszter. Jó lenne ha belelátnának a bankokkal folytatott tárgyalásokba, mert nagyon érdekes élményeik lennének – tette hozzá. Majd azt mondta, a 200 milliárd forintos bankadó nélkül vagy egy komoly adóemelést kellett volna véghezvinni, vagy a háztartásokat kellett volna megszorítani. Szerinte az év végére odáig juthat az ország, hogy sikerült megőrizni a pénzügyi stabilitást, és átvészelte ezt a kemény évet.

Matolcsy szerint a 2011-2012-es évek a strukturális átalakulás döntő szakaszát jelenik majd. A 16 százalékos egy kulcsos családi adóval például szerinte mindenki jobban jár, hiszen olyan ösztönzőt építenek be az adórendszerbe, amely a beruházást, a munkahelyteremtést és a növekedést hozza magával. A reformok része lesz a jövő év elején elinduló második Széchenyi-terv, az innováció, a k+f előtérbe helyezése. Ha ezeket sikerül végrehajtani, Magyarország 2013-tól a térség leggyorsabban fejlődő gazdasága lehet, ám addig kemény, nehéz, kockázatos, veszélyes időszakot kell átélnünk – mondta.

Fellegi Tamás gyűjti a terhelő dokumentumokat

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter előadása nem csak ígéreteket, de fenyegetéseket is jócskán tartalmazott. Például górcső alá veszik a PPP programokat, ahol úgy vélik, hogy az állam számára előnytelen szerződéseket kötöttek, megpróbálják módosítani azokat, illetve az ilyen esetekben számonkérésre számíthatnak az állami oldalról résztvevők.

Folyik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség teljes átvilágítása, felülvizsgálják azt a nagyjából 700 kiemelt és nagyprojektet, amelyek elvileg már elnyerték az uniós pénzt. Amelyek nem kívánatos gazdasági célokat szolgálnak, presztízsberuházások, ötletelésre épülnek, azokat megpróbálják visszahívni, ha kell akár Brüsszelig is elmennek ennek érdekében – mondta Fellegi Tamás. Hozzátette ez azért fontos, mert a remélt 3500 milliárd forinttal szemben az új kormány csak 1200-1300 milliárd forintot tud felhasználni. Ennyi maradt. Hozzátette, az asztalán már vannak olyan dokumentumok, amelyek valamilyen szempontból problémás uniós pályázatokról szólnak. Kijelentette, nyár végére teljes képet fognak kapni a disznóságokról és a turpisságokról.

Mint azt Fellegi Tamás elmondta, jelenleg 9-18 hónap alatt jutnak el a pályázók a kifizetésig, a felhívások bonyolultak. Hozzátette, már idén nyáron tesznek lépéseket az egyszerűsítés irányába, a többi között közreműködő szervezeteket vonnak össze, kivonják a rendszerből a szükségtelen bürokratikus elemeket.

A közbeszerzések területén is egyszerűsítéseket ígért a miniszter. Már a nyár folyamán lesznek technikai módosítások, az ősz folyamán pedig elő akarják készíteni az új közbeszerzési törvényt.

Fazekas Sándor rendet vág földügyben

Az állami földeknél végre rendet kell vágni – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Az nem állapot, hogy nincs nyilvántartás, nem lehet tudni ki a bérlő, meddig és mennyit fizet. Ha itt rend lesz, akkor oda lehet figyelni a gazdálkodásra a termelők gondjaira, a hungarikumokra. A fiatal gazdák számára támogatási program kidolgozását tervezik.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.