Még mindig nem vesszük a benzint

Rekordalacsony szinten a második negyedéves benzinértékesítés, a gázolajforgalom kissé élénkült - derül ki a nagyobb magyar kutak forgalmát összesítő Magyar Ásványolaj Szövetség által közzétett adatokból.

Miközben az előrejelzések szerint a héten is emelkedik a benzin ára, a tavalyi év első félévéhez képest még tovább csökkent a márkás kúthálózatok benzinforgalma - derül ki a nagy hazai olajcégeket összefogó Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) frissen közzétett kimutatásából. A vizsgált időszakban 545 millió liter benzin fogyott, ami 3,1 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év hasonló adatánál. A 98-as benzin forgalma 5 százalékkal nőtt, ami az üzemanyagfajta rendkívül alacsony forgalma mellett is némileg meglepő. Prémium motorbenzinből 12 millió litert adtak el, ami közel 9 százalékos bővülés.

A - prémiummal együtt számolt - 741 millió literes hathavi gázolajforgalom ugyanakkor 1,4 százalékos bővülést mutat. Ezen belül a 30 millió literes prémiumnál hasonló élénkülés mutatható ki.

A MÁSZ-adatok alapján végzett statisztikáink szerint a második negyedéves adatok kedvezőbb képet mutatnak: míg ez benzinből 0,7 százalékkal kisebb, addig gázolajból közel 5 százalékkal magasabb értékesítést mutat 2012. második negyedévéhez képest.

Mindazonáltal adataink arról is tanúskodnak, hogy évtizedek óta nem volt ilyen alacsony második negyedéves benzinértékesítés.

Az idei év első negyedévéhez képest mindkét adat jelentősen megugrott, de ez az üzemanyagpiacon érvényesülő erős szezonális hatásoknak tudható be: ilyenkor minden évben rendre sokkal többen nyúlnak az üzemanyagtöltő pisztolyhoz.

Szakértők szerint az üzemanyag-forgalom évek óta tartó lemorzsolódása elsősorban nem a magas árak, hanem az alacsony bérek és a kedvezőtlen gazdasági környezet következménye.

Kevesebbet töltünk
Üzemanyag töltő állomás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.