Még legalább másfél nehéz év jön

Legkorábban 2010 második felében indulhat be a növekedés, véli Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa. A szakember szerint ha a recesszió növekedésre vált, Európa akkor is az utolsók között lesz, és hiú ábránd marad, hogy Kína kihúzza a kátyúból az öreg kontinenst.

- Az állami újraelosztás mértékének erőteljes mérséklése, a vállalkozási szféra jövedelemfelhalmozó képességének erősítése, és a munkabér  terheinek jelentős csökkentése révén lennének ellensúlyozhatók  valamelyest a rendkívül kedvezőtlen külső gazdasági feltételek  Magyarországon - mondta kedden az MTI-nek Petschnig Mária Zita, aki  szerint a fellendülés kezdetét 2009 második felére datáló hazai hangok túlságosan derűlátók.


A Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa úgy véli: a gazdasági kereslet élénkítését célszerűbb lenne a foglalkoztatás, és nem a fogyasztás bővítésével segítent, ezért az szja-csökkentése nem tűnik jó megoldásnak. Ehelyett inkább a járulékcsökkentés kecsegtet jó eredményekkel.
- A járulékcsökkentés persze nem eredményezheti a tervezett  államháztartási hiány túllépését - tette hozzá Petschnig Mária Zita, aki szerint a kieső adóbevételeket rövid távon a kiadási keretek vártnál alacsonyabb, akár két százalék körüli inflációhoz való igazítása kompenzálhatja. A kutató úgy vélte, hosszú távon elkerülhetetlenül hozzá kell nyúlni a nagy ellátórendszerekhez: az egészségügyhöz, a nyugdíjrendszerhez, a szociális hálóhoz, az oktatáshoz és a közigazgatáshoz.

- Gesztusértékű lenne a parlament létszámának és a képviselők  fizetésének csökkentése, a pártfinanszírozás rendbetétele is - véli a szakember. Mindeközben látni kell: úgy tűnik, Magyarország szempontjából rövid- és hosszú távon egyaránt nagyon kedvezőtlenek a külső gazdasági feltételek. - Ha egyszer majd a globális recesszió fellendülésbe vált, Európa akkor is a legutolsók között lesz - hívta fel a figyelmet Petsching Mária Zita. Ennek oka a kontinens versenyképességbeli lemaradása mellett az Európai Központi Bank túlságosan konzervatív monetáris politikája, ami valószínűleg azonnal megszorítással válaszolna egy növekedést kísérő inflációs nyomásra, valamint a Növekedési és Stabilitási paktum, ami szigorú fiskális politikát követelne meg.

A kilábalást az is gátolja, hogy az Európai Unió mindeddig nem mutatott erőteljes és egységes fellépést a válság megoldásában. - Az is hiú ábránd maradhat, hogy Kína fogja kihúzni Európát a kátyúból - vélekedett Petschnig Mária Zita, aki szerint az amerikai külpolitika is elfordulni látszik az öreg kontinenstől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.