Még kevesebb hitelt adhatnak a bankok

A nyugat-európai anyabankok a jövőben még inkább megnézik majd, melyik közép- és kelet-európai érdekeltségüknél helyezzék ki szabad forrásaikat. A pénzekért folytatott küzdelemben Magyarország nem áll jól.

A Moody's arra számít, hogy a korábbinál szelektívebb befektetési hozzáállásra térnek át közép- és kelet-európai érdekeltségeikkel kapcsolatban a nyugat-európai anyabankok, mivel csökken a térségi leánybankok jövedelmezősége. A hitelminősítő szerint ez a leánybankok finanszírozási forrásainak további szűkülését eredményezheti.

Az elemzők ugyanakkor valószínűtlennek nevezték, hogy a tulajdonos pénzintézetek kivonnák befektetéseiket a régió bankrendszereiből, mivel ezek a piacok még mindig vonzó, jóllehet korlátozott megtérülést kínálnak a nyugat-európai bankcsoportoknak, miközben hazai piaci lehetőségeik a pénzügyi válság utóhatásaként továbbra is szűkösek.

A válság kibontakozása előtt a közép- és kelet-európai térség bankrendszereinek jövedelmezősége gyors ütemben nőtt; Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában 2008-ban tetőzött. Ez a folyamat 2009-ben éles fordulatot vett, és a térségi leánybankok jövedelmezősége majdnem az anyabankok szintjére süllyedt.

A nettóeredmény-bázison számolt átlagot tekintve 2010-ben már gyakorlatilag nem volt különbség az anyavállalati csoportok és a térségi érdekeltségeik közé tartozó bankok között - áll a Moody's szerda este ismertetett londoni elemzésében. Több közép- és kelet-európai országban azonban 2011-2012-ben ismét szélesedni kezdett a jövedelmezőségi differenciál; ebben a folyamatban Csehország, Lengyelország és bizonyos mértékig Szlovákia járt az élen.

A sajáttőke-arányos megtérülés mércéjén mért differenciál - amelynek alapján a tulajdonos bankok általában meghozzák üzletstratégiai és forrásallokációs döntéseiket - ugyancsak szűkült 2007 óta; a Moody's számításai szerint az így számolt megtérülés a külföldi tulajdonú közép- és kelet-európai bankérdekeltségekben az elmúlt hét évben átlagosan 16 százalékról 6 százalékra csökkent.

A magyar bankrendszer évek óta veszteséges, így szektorszinten tőkearányos megtérülésről sem lehet beszélni, s ez meg is látszik az anyabankok forrásallokációs döntéseiben. Különösen azok a pénzintézetek, amelyek komolyabb veszteségeket szenvedtek el Magyarországon az utóbbi időszakban, szabad forrásaikat inkább a cseh, a lengyel és a szlovák piacon helyezik ki. A hitelek és a betétek aránya szektorszinten jelenleg 110 százalék, s a Magyar Nemzeti Bank várakozása szerint 2014 végére száz százalék alá csökkenhet, miközben pár éve még 140 százalék körül volt.

A megtakarítások és a hitelek közti különbözetet a bankok külföldi, például anyabanki forrásból teremtették elő, ennek aránya azonban egyre csökken - nem csak Magyarországon, de nálunk ez a folyamat sokkal gyorsabban megy végbe, mint más régiós országban. Az utóbbi időben megfigyelhető, a szakemberek által mérlegalkalmazkodásnak nevezett folyamat lényege, hogy a bankok forrásán belül egyre nő az adott országban keletkező megtakarítások aránya. Ráadásul ez nem csak a külföldi bankokra jellemző: a legynagyobb magyarországi bank, az OTP célja is az, hogy piacain a hiteleket az adott országban gyűjtött megtakarításokból finanszírozza. Az OTP hitel/betét aránya itthon már száz százalék alá csökkent.

A hitelminősítő szakelemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a térségi átlagot véve e megtérülési mércén a felzárkózó európai régió bankrendszerei az utóbbi hét év mindegyikében még így is túlteljesítették anyabankjaikat. A Moody's kiemeli, hogy ebbe beleértendő a közép- és kelet-európai bankok számára legnehezebb 2009-2010-es időszak is, amikor a sajáttőke-arányos megtérülés szintén magasabb volt - ha mindössze marginális mértékben is - a tulajdonos bankokénál.

A pénzügyi indikátorok összessége és a tulajdonos bankok hazai piacainak kihívásai alapján a Moody's elemzői azzal számolnak, hogy a nyugati anyabankok fenntartják a defenzív stratégiát, és fokozatos ütemben csökkentik finanszírozási kitettségeiket a régióban. Jóllehet a felzárkózó európai piacokon elért jövedelmezőségi mérőszámok - legalábbis szelektív alapon - javulnak, nem érik el azt a szintet, amely mellett számolni lehet a nagyarányú tőke- és finanszírozási injekciók valószínűségével a válság előtti időszakra jellemző mértékben.

Ugyanakkor az sem várható, hogy az anyabankok olyan stratégiai döntéseket hoznak, amelyek jelentősen aláásnák vagy gyengítenék a teljesítő érdekeltségek jelenlegi profilját - áll a Moody's szerdai londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint a közép- és kelet-európai piacok kínálta átlagon felüli - jóllehet korlátozott - megtérülések továbbra is pénzügyi ösztönzést jelentenek az anyabankok számára, és azokat a tulajdonos bankokat, amelyek elhagyták a térséget, más nyugati csoportok váltották fel, jelezve, hogy a piacvezető bankcsoportok részéről folyamatos a szelektív érdeklődés a térség iránt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.