Koldusbotra jut, aki nem tesz félre

Ha néhány éven belül nem indul meg lakosság megtakarítása, az állampolgárok nyugdíjas korukra könnyen koldusbotra juthatnak.

Magyarországon sem törvényszerű az öregkori elszegényedés és nehéz nyugdíj utáni életpálya annak ellenére, hogy a családok rendkívül markáns része - mintegy kétharmada - néhány hónapot sem tudna átvészelni, amennyiben a család fő keresője elvesztené jövedelmét. Ennek persze az lenne a feltétele, hogy a demográfiai helyzet még meglévő kedvező hatásait a megtakarítások növelése kísérje - fejtette ki Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója mai sajtóbeszélgetésen.

Ehhez kiemelt fontosságú lenne a lakossági megtakarítások szabályozók révén való ösztönözése és az ehhez kapcsolódó bizalom erősítése. Az utóbbi időszakban ennek talán legnagyobb „kerékkötője" éppen a szabályozói rendszer, pontosabban annak gyakori változtatása volt. A megtakarítási szándékot jelentékeny módon erősíteni ezen az oldalon tapasztalható stabilitás, amennyiben ez elmarad, akkor a megtakarítások ösztönzésére irányuló szándék is sokat sérül - jegyezte meg Hegedűs Sándor, az RSM DTM adópartnere.

Ez már csak azért is örvendetes lenne mert az elmúlt 2-3 évben - a válság kitörése óta -, azért számottevően élénkült a spórolási kedv, és az erre való hajlandóság érezhetően jelen van a társadalomban. (Ez egyébként a régió országaival összevetve átlagosnak mondható) Ebből jól leszűrhető, hogy a megfelelő törvényi előírásokkal komoly eredményeket lehetne elérni - tette hozzá Hegedűs Sándor. Ez ráadásul az év elejétől még inkább időszerű kérdés, hiszen az adóváltozások miatt a lakosság munkajövedelme 300-400 milliárd forinttal emelkedhet.

Ez azonban a magasabb, 4-5 millió forintos éves jövedelem felettieknél csapódik le, akik általában eddig is félre tudtak tenni. Hegedűs Sándor hangsúlyozta: érdemes lenne átgondolni, hogy az alacsonyabb bérrel rendelkezőket hogyan lehetne rávenni a spórolásra, olyan „elemekkel", amelyek nem adójóváíráson alapulnak.

Ennek módja lehetne, ha a támogatások nem egyedi termékhez, hanem a megtakarítások időtávjához kapcsolódnának, vagyis minél hosszabb időszakot vállal a megtakarító, annál több kedvezményt kaphatna. Ugyan ilyen irányt jelentene, ha nem lennének kivételezett termékek , az összes hasonló időtávra és költségszinten működő forma egyforma elbírálás alá esne. De hasonló eredményt hozhatna, ha a szabályozás terméktulajdonságokat és betartandó célokat határozna meg.

A rendszerben húzódó probléma ugyanakkor mindenképpen gyors lépéseket kívánnak - szűrhető le Gál Róbert, a Tárki vezető kutatónak szavaiból. A magas lélekszámú korosztályok ugyanis jelenleg 60, illetve a 35 év körüliek. Ha azoknak, akik ma az utóbbi korcsoportba tartoznak kevesebb gyermeke születik - amely már jól látszik a demográfiai térképben -, akkor többet tudnak dolgozni és a többlet aktivitás a gazdasági növekedésben is megjelenik. Ez eleinte pozitív hatással van a gazdaságra, ám a nyugdíjba vonulásukkor rendkívül megterheli a gazdaságot.

A 60 éves korcsoport viszont néhány éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt, amely viszont éveken belül jelentékeny problémaként jelentkezik. Vagyis megtakarításai szándékot már a következő néhány évben hatékonyan növelnie kell a kormánynak. A fentebb említett nagy lélekszámú korcsoportból az szűrhető le, hogy vagyonfelhalmozásra az 1970-1985 és az 1995-2015-ös időszakok lettek volna/lennének a legalkalmasabbak.

Az áttörés azonban mindeddig elmaradt, olyannyira, hogy a magyar lakosság felének nincs semmilyen megtakarítása, sem pénzintézetnél, sem értéktárgy, sem készpénz formájában. Az azonban nyilvánvaló, hogy Ratkó-unokáknak azaz, 35 év körüli korosztálynak van most a legnagyobb megtakarítási szükséglete, ha az időskori elszegényedést el szeretnék kerülni.

Nyugdíjas piacon - nagyon megdrágultak a zöldségek, gyümölcsök
Nyugdíjas piacon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.