Még él a Gyurcsány-féle régiós stabilizációs terv

Gyurcsány Ferenc a Financial Timesnak adott nyilatkozatában elmondta, „egyes javaslataihoz élvezi Gordon Brown brit kormányfő és Nicolas Sarkozy, francia elnök hallgatólagos támogatását", és nem adja fel a vasárnapi EU-csúcson ismertetett, és első körben elutasított stabilizációs tervét.

Keddi londoni villámlátogatása során Gyurcsány Ferenc rövid interjút adott a Financial Times-nak. A befolyásos üzleti lapnak megerősítette, hogy a vasárnap Brüsszelben előterjesztett, Németország által elvetett 180 milliárd euró értékű közép-kelet-európai stabilizációs terv „nem halt meg". A magyar kormányfő „meg akarja értetni Európával, hogy globális válság globális, európai válság európai választ igényel".

Bár Gyurcsány az informális EU csúcsértekezleten elszigetelődöttnek látszott, az FT-nek azt állította, hogy egyes javaslataihoz mind Gordon Brown brit kormányfő, mind Nicolas Sarkozy hallgatólagos támogatását élvezi. A koncepció megteremtené a „minden ország méretére szabott támogatási programokhoz" szükséges kereteket.

A fókuszban a régió bankjainak nyújtandó sürgősségi likviditás és tőkeinjekció, a fizetőképesség megerősítése, a nem teljesítő hitelek eltávolítása, valamint az EU-tagországok és csatlakozásra váró államok számára kidolgozott „világos és agresszív euró-bevezetési menetrend" állna.

Gyurcsány tagadta, hogy Magyarország „fel akarná higítani" az euró bevezetésének kritériumait, a valódi cél az időrend felgyorsítása. Elismerte, hogy Angela Merkel szövetségi kancellár aggódik, hogy a német adófizetőkre extra anyagi terhek hárulnának. A magyar kormányfő más forrásokban gondolkodik, például az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank kötelezettségvállalási lehetőségének megtriplázása évi 20-40 milliárd eurót generálna a térség számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.