Még egy napig lehet az adót feltölteni

Holnap, december 20-án lejár az adófeltöltés határideje. Ugyancsak egy nap maradt bejelentkezni az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá is - emlékeztet az MTI az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közleménye alapján.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kettős könyvvitelt vezető belföldi adózóknak és külföldi vállalkozóknak a 2008. évi adóévre már bevallott adóelőleget 2008. december 20-ig az adóévi várható adó összegére ki kell egészíteniük - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.


A kiegészítési kötelezettség az APEH közleménye szerint azokra az adózókra vonatkozik, akinek az éves árbevétele a megelőző adóévben meghaladta az 50 millió forintot. Ennek a körnek az adóév utolsó havi, negyedévi adóelőlegét a feltöltéssel egyidejűleg, december 20-ig kell megfizetni. A kiegészítés összegét az ugyancsak addig benyújtandó 0801 számú bevalláson kell szerepeltetni.

Az úgynevezett feltöltési kötelezettség a különadóra is vonatkozik. A fizetendő várható különadó összegének a már megfizetett előleggel csökkentett különbözetét szintén december 20-ig kell megfizetni. A különadó-feltöltési kötelezettség azokra a társas vállalkozásokra nem vonatkozik, amelyeknek az árbevétele az adóévet megelőző adóévben nem haladta meg az 50 millió forintot.


Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) adóelőlegét szintén december 20-ig kell kiegészíteni; a feltöltési kötelezettség az adóévre vonatkozó 0843 számú eva bevallásban szerepeltetendő.

Aki a jövő évre az eva szerinti adózást szeretné választani, ezt ugyancsak december 20-ig jelentheti be az APEH illetékes igazgatóságán a 08T103 illetve a 08T203 számú lapon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.