Még Bernanke is meglepődött a válság mélységén

Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) elnöke úgy véli, ha sikerül stabilizálni a bankrendszert, akkor a recesszió már az idén véget érhet.

Ben Bernanke meglepőnek mondta az amerikai külügyi intézetben kedden tartott előadásában, hogy a recesszió súlyosabb a vártnál. Úgy véli, máris látszanak a kormányzati tőkepótló intézkedések hatásai a hitelezés javulásában, és a depresszió tanulságának nevezte, hogy támogató pénzügypolitikát kell folytatni.

Szerinte, növelni, erősíteni kell a rendszerszintű intézmények központi ellenőrzését, kockázatvállalását és kockázatkezelését, miután a válság megdöbbentő réseket tárt fel az amerikai felügyeleti rendszerben. Azt mondta, javítani kell a "mark-to-market" könyvelési rendszeren, de elutasította e rendszer felfüggesztését.

A "mark-to-market" (jegyezd a piachoz) könyvelési rendszer az utóbbi tíz évben terjedt el, azt jelenti, hogy a birtokolt határidős értékpapírokat nem névértéken, hanem piaci értéken tartják nyilván. Amikor az ilyen értékpapírok drágulnak, az nagyszerű fedezetet nyújt tőkebevonáshoz, hitelfelvételhez, ellenben ha elértéktelenednek - miként az utóbbi két évben történt -, az súlyos likviditási válsághoz vezethet.

A lejáratig névértékű nyilvántartás esetén (held-to-maturity-at-cost) csak az esetleg nem teljesítő papírok vesznek oda lejáratkor, de piaci értékű nyilvántartás esetén a kosárban lévő akár egyetlen "mérgezett alma" is bármikor tönkreteheti az egész portfoliót.

Ben Bernanke arról is szólt, hogy szerinte túlzás lenne konkrét javaslatokat várni a legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságok vezetőinek (G20) áprilisi londoni értekezletétől, de jó lenne, ha legalább irányelveket meg tudnának fogalmazni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.