A horvát gázvezeték is kaphat uniós pénzt

Húszmillió euró, a teljes költség tíz százalék kitevő támogatást kaphat a Mol által tervezett, s cseppfolyós gáz szállítására alkalmas magyar-horvát vezeték magyar szakasza - ennyiben sikerült módosítani az Európai Bizottság korábbi javaslatát, amely eredetileg csak a magyar-szlovák (25 millió euró) és a magyar-román (30 millió euró) gázvezeték-összeköttetés megteremtését karolta fel.

A bizottsági indítványokat azonban a tagországok nem fogadták nagy lelkesedéssel, s az energiatanács tegnapi ülésén meg is kezdődött a tervezett beruházási támogatások átcsoportosítása.

A gazdaságélénkítési terv keretében, illetve a januári gázhiányra válaszul nemrégiben tette közzé a Bizottság azt a javaslatát, amely ötmilliárd eurót irányoz elő információs technológiai (1,5 milliárd euró) és energiaberuházásokra (3,5 milliárd euró). Az összeg a tavalyi agrárbüdzséből maradt meg, ám a pénzügyminiszterek február tizedikei ülésükön azzal szembesültek, hogy a pénzt nem lehet csak úgy áttenni az egyik kalapból a másikba, egyik évről a másikra. Ezt a költségvetési és jogi problémát még fel kell oldani, de Piebalgs energiaügyi biztos azt mondta: annak tudatában ültek tegnap tárgyalóasztalhoz az illetékes miniszterek, hogy a pénz meglesz.

- Magyarország azt kifogásolta, hogy a nyugat-európai uniós tagok az energiahálózat-fejlesztési pénzek nyolcvan százalékát kapnák, míg a gázhiányt megszenvedő kelet-európaiak a maradékot - mondta tegnap Molnár Csaba. Hozzátette, a tegnapi egyeztetés nyomán Magyarország bekerült azon országok körébe is, amelyek esetében az unió támogatja az áramlás-visszafordító kompresszorok létesítését. Ugyanakkor a magyar kormány nem menne bele olyan alkuba, hogy az ötmilliárdon belüli átcsoportosítások egyik áldozata a Nabucco vezeték legyen, amelyre a Bizottság 250 milliót költene - az Európai Beruházási Bankon keresztül. Felmerült, ötvenmilliót innen le lehetne csípni. Molnár megjegyezte: szeretné elérni, hogy a villamosenergia-hálózatok összekötésére is kapjon pénzt az ország.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.