Még a világháború alatt is több lakás épült mint most

A KSH lakásstatisztikai osztályvezetője szerint csak a 33'-as világválság idején volt ilyen mélyponton a lakásépítések száma.

Az idei év első háromnegyedében 8147 új lakás épült, 38 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, a kiadott lakásépítési engedélyek száma 8869 volt, ami 35 százalékos csökkenés a 2010. január-szeptemberi adatokhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az Inforádióval.

A KSH lakásstatisztikai osztályának vezetője az InfoRádiónak azt mondta: az 1933-as világválság idején épült utoljára ilyen kevés lakás Magyarországon.

Ha az előző évhez hasonló tendenciák érvényesülnek - és semmi jel nem mutat arra, hogy ez ne így legyen -, akkor egy újabb negatív lakásépítési csúcs lesz az idén - mondta az InfoRádiónak a KSH lakásstatisztikai osztályának vezetője. Farkas János kiemelte, hogy az is elképzelhető, hogy a 15 ezret sem fogja elérni a lakásépítések száma. Erre csak 1933-ban és 1925-ben volt példa, sőt a világháború alatt, 1943-ban például majdnem 27 ezer lakás épült. A legtöbb a 70-es években épült: 1972-ben 90, 1975-ben éppenséggel közel 100 ezer lakást húztak fel.

A KSH szerdán közzétett adatai szerint az első háromnegyed évben a használatba vett lakások számát 9 százalékkal meghaladta a kiadott új lakásépítési engedélyek száma. A harmadik negyedévben az épített lakások száma 2562 volt, 118-cal több, mint a második negyedévben. A kiadott lakásépítési engedélyek száma azonban 487-tel 2992-re csökkent. A harmadik negyedévben 582 lakás szűnt meg, az előző negyedévben pedig 675.

A korábbi időszakhoz hasonlóan a lakásépítéseknek és az építési engedélyeknek több mint fele Közép-Magyarországon koncentrálódik. 2011 első három negyedévének folyamán használatba vett lakások száma a községekben esett vissza a legkisebb mértékben, 32 százalékkal. A megyei jogú városokban átlagos mértékű, 38 százalékos csökkenés következett be, Budapesten és a többi városban ennél nagyobb arányban, 40 illetve 41 százalékkal esett vissza a lakásépítés.




Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.