Még 270 alatt az euró

Általános negatív korrekció keretében gyengült kissé a forint csütörtökön délelőtt: az eurót 269,15 forinton jegyezték délelőtt tíz körül a bankközi kereskedelemben, szemben a szerda délutáni 268,84 forintos szinttel.

A dollár jegyzése csütörtökön délelőtt 187,39 forint 1,4363 dolláros euró árfolyam mellett a szerda délutáni 187,07 forint és 1,4375 euró/dollár után.

A svájci frankot 181,48 forinton, 100 japán jent 202,18 forinton jegyeztek csütörtök délelőtt.

A szerdán nyilvánosságra hozott Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) jegyzőkönyvéből az derült ki a piacok számára, hogy a Fed vontatott gazdasági fellendülésre számít, gyenge munkaerő-kereslet és alacsony fogyasztói árak kíséretében.

Ennél is nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a piacok annak a részletnek, hogy a bizottság egyes tagjai további gazdasági ösztönző intézkedéseket tartanának kívánatosnak a gazdaságban észlelhető tehetetlenségi állapot feloldására. Ezt a kvantitatív ösztönző programok fenntartásaként, az \"olcsó pénzforrások\" biztosításaként lehetett értelmezni.

A dollár árfolyama ingadozások ellenére alapjában véve gyenge, főként a nyersanyagexportőr országok devizáival szemben  például az ausztrál dollár, a kanadai dollár).

Az arany ára emelkedett, rövid időre áttörte a 1140 dolláros szintet, az olaj ára pedig a hordónkénti 82 dolláros ellenállási küszöböt, és elérte a 83,52 dollárt is.

Az európai kereskedés kezdetén az óvatosabbá, tartózkodóbbá vált befektetői hangulattal párhuzamosan az euró gyengülni kezdett a dollárral szemben 1,4400 feletti árfolyamról 1,4360-ra.

A tőzsdék veszteségben nyitottak a korábbi árfolyam nyereségeket lefölöző profitkivétel hatására.

Ennek megfelelően a térségbeli devizák is gyengültek egy kissé éjszaka elért árfolyamaikhoz képest. A forinté 268,30-ról 269 euróra, a zloty 4,0900-es euróról 4,1030-ra, a cseh korona 26,23-ról 26,29 euróra.

A nap folyamán az euróövezet decemberi fogyasztási bizalmi-, üzleti bizalmi-, feldolgozóipari bizalmi-, szolgáltatóipari bizalmi indexeitől, a novemberi német termelőipari megrendelési állomány havi és éves alakulásától, a Bank of England kamatdöntő ülésétől és kvantitatív enyhítési programjának célszámaitól várnak útmutatást a piacok.

A forint árfolyamát - negatív meglepetések híján - továbbra is a 270 forintos euró árfolyam alatt várják a héten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.