Még tovább csökkenhet a gázolaj ára

Noha a nemzetközi nyersolajár tovább esik, a GKI Energiakutató várakozásai szerint karácsonykor legfeljebb a gázolaj ára csökkenhet tovább néhány forinttal.
Míg a benzin ára a jövő héten várhatóan nem változik, addig a gázolajnál esetleg beleférhet egy 2-3 forintos csökkenés - véli a nemzetközi piaci folyamatok alapján a GKI Energiakutató. Így a benzin átlagára literenként 328-330, a gázolajé 314-316 forint körül alakulhat.

A december 14-18-i héten a nálunk irányadó Brent kőolaj hordónkénti ára 36-38 dollár között változva több mint egy dolláros, 3 százalékos csökkenést mutatott. Legutóbb 2008-ban állt ilyen alacsony szinten az ár. A heti fejleményeket a túlkínálattal és továbbra is a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) értekezletének döntésével magyarázzák. Az amerikai kőolajfúrások száma ugyan ezúttal nőtt, de elemzők ennek nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget. A dollár kissé erősödött.

A Reuters adatai szerint a benzin a nálunk irányadó mediterrán piacon 0,3 százalékkal lett olcsóbb, a gázolaj 7,7 százalékkal került kevesebbe. Az észak-európai piacon a benzin kissé még drágult is. A két termék áralakulása ezúttal nem követte a nyersolajét. Az európai gyártású benzin iránti kereslet továbbra is erős, de nem az amerikai, hanem inkább az ázsiai, közel-keleti és a nyugat-afrikai igények miatt. A finomítók a benzin jövőbeni árának alakulása miatt már nyári minőségű benzint készleteznek. A vegyipari alapanyagok szintén kapósak. A kikötői benzin- és dízelkészletek magasak, az európai dízelkínálat bőséges. Több dízellel megrakott tankhajó vár a nyugati kikötök előtt, néhányukat átirányították az USA keleti partjai felé.

A 290 körül álló dollár fél százalékkal erősödött a forinthoz képest, de ez csak kevéssé gyengíti az árcsökkentő nyomást.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 5, a gázolajé 12 százalékkal mérséklődött. A havi átlagkeresetből most 9 százalékkal több benzint és 18 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.