Még olcsóbban dolgozik az ipar

Jó hírek kifogyhatatlan tárháza a magyar gazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számára. Legújabb adataik az ipar termelői árainak mérséklődéséről szólnak.

A KSH gyorstájékoztatója szerint tavaly novemberben az ipari termelői árak 0,8, ezen belül a belföldi értékesítési árak 3,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az előző év azonos időszakában. Az exportértékesítési árak 0,5 százalékkal bizonyultak magasabbnak ugyanebben az összevetésben.

November végéig a belföldi értékesítés árai 3,1 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítésé 0,3 százalékkal emelkedtek, összességében az ipari termelői árak 0,9 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

Az egy évvel korábbihoz mérve tavaly novemberben az ipar belföldi értékesítésének árai 3,1, a feldolgozóiparé 3, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásé 3,6 százalékkal mérséklődtek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 4,7 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,9, a fogyasztási cikkeket gyártókban 0,5 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai – ezen belül a feldolgozóiparé – egyaránt 0,5 százalékkal nőttek, míg a villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágé 1,7 százalékkal csökkentek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.