Még nagyobb állami vagyon ura lehet Lázár János

Egy új törvénymódosító javaslat szerint Lázár János gyakorolná a tulajdonosi jogokat az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) és a Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó Zrt. (KAF) fölött is. A cél az állami vagyonnal való gazdálkodás hatékonyabbá tétele – tudta meg a Világgazdaság Online.

A T/4853. számú törvényjavaslat szerint a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter gyakorolja a tulajdonosi jogokat a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB), a Magyar Posta Zrt., továbbá az ENKSZ Zrt. és a KAF fölött. Ebben az újdonság az ENKSZ és a KAF felügyeletének változása, a többi állami szervezet már eddig is Lázár János kezében volt.

Az egyes állami vagyon érintő törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter nyújtotta be. A javaslat értelmében a tulajdonosi jogok változásának feltétele, hogy arról a miniszteri rendelet másként ne rendelkezzen.

A javaslat szerint a kormány által az állam nevében tulajdonosi jogokat gyakorló szervezetek éves beszámolási kötelezettségének határideje szeptember 30-ról december 30-ra tolódna ki, az állami vagyon értékesítésének módja pedig kibővülne az elektronikus árverés lehetőségével.

Továbbá 2016. január 1-jén ingyen, de 2015. december 31-i nyilvántartási értéken a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) tulajdonába kerülnek azok az immateriális javak, tárgyi eszközök és készletek, amelyekre az MNV működéséhez szükség van. 

Az általános indoklás szerint a változtatásra azért szükséges, hogy rugalmasabbá, hatékonyabbá és gyorsabbá váljon az állami vagyongazdálkodás. Ennek érdekében időszerűvé vált a modern elektronikus technológiák alkalmazása is, első lépésben az állami vagyon értékesítésénél.

Az MNV ugyanis az állam örökösi minőségében nagy mennyiségű hagyatéki ingósághoz jut, ezek értékesítése, valamint a beszerzett és elavult készletek értékesítése is megtörténhet az új, elektronikus rendszerrel - írja a lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.