Még mélyebbre nyomnák le a görögök fejét

Leminősítési felülvizsgálat alá vette Görögország jelenleg is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - hosszú távú államkötvény-osztályzatát pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy erősen bizonytalan a görög kormány és a hivatalos hitelezők által a pénzügyi támogatási program további feltételeiről folytatott tárgyalások kimenetele.
Leminősítési felülvizsgálat alá vette Görögország jelenleg is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - hosszú távú államkötvény-osztályzatát pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy erősen bizonytalan a görög kormány és a hivatalos hitelezők által a pénzügyi támogatási program további feltételeiről folytatott tárgyalások kimenetele.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este Londonban közölte, hogy a leminősítési vizsgálat a Caa1 szintű szuverén görög adósbesorolásra vonatkozik; a lépés a rövid futamidejű görög államadósság Not Prime (NP) osztályzatát nem érinti.

A Moody's a leminősítési felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött elemzésében hangsúlyozta, hogy Görögország és a hivatalos euróövezeti hitelezőket képviselő Európai Bizottság és az eurójegybank (EKB) tárgyalásai olyan eredménnyel is zárulhatnak, amely negatívan befolyásolhatja Görögország képességét finanszírozási és likviditási igényeinek kielégítésére, és kedvezőtlen hatást gyakorolhat a csődkockázatra is. Az új görög kormány egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy érdemi módosításokat kíván a jelenlegi hivatalos hiteltámogatási program feltételrendszerében. Jelentős azonban a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy az erről folyó tárgyalások milyen eredményre vezethetnek, sőt azzal kapcsolatban is, hogy a felek egyáltalán elérhetnek-e egy olyan megállapodást, amely biztosíthatja Görögország finanszírozhatóságát - áll a Moody's londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint a görög kormány folyamatosan hangoztatja, hogy politikai felhatalmazást kapott a megszorító intézkedések felszámolására, az elsődleges államháztartási egyenlegtöbbletre meghatározott célok csökkentésére, és arra, hogy az adósságállomány csökkentéséről kezdjen tárgyalásokat a hivatalos hitelezőkkel.

A Moody's londoni elemzői szerint azonban az euróövezeti kormányok valószínűleg ellenállnak e görög igényeknek, egyebek mellett abból a meggondolásból, hogy ha belemennek a görög adósságteher további enyhítésébe, az alááshatja az adósságkonszolidációs erőfeszítéseket más euróövezeti gazdaságokban.

Ha viszont a görög kormány a következő néhány hétben nem tud egyezségre jutni a hivatalos hitelezőkkel, az meredeken megnövelné a magánszektor adósságtörlesztési csődjének valószínűségét, és a hivatalos hitelprogram nyújtotta biztosítékok nélkül Görögország számára igen nehézzé válhat már a rövid távú finanszírozási igények kielégítése is, tekintettel a nagyon alacsony likviditási tartalékokra - áll a Moody's elemzésében. A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy Görögországnak az idén 16 milliárd euró körüli hosszú futamidejű adóssághányadot kell törlesztenie, emellett gondoskodnia kell 14,6 milliárd eurónyi kincstárjegyállomány megújításáról, és további mintegy 4 milliárd euróra lesz szüksége a hivatalos és a magánszektorbeli hitelezőknek járó kamattörlesztésekre.

Rövid időn belül ez már a sokadik negatív hitelminősítői lépés Görögországgal szemben. Január végén a Standard & Poor's is negatív felülvizsgálat alá vette - pénteken pedig már B-ről B mínuszra is rontotta, ugyancsak negatív kilátással - a görög államadós-osztályzatokat, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a radikális baloldali Sziriza párt vezette új görög kormány költségvetési és gazdaságpolitikájának egyes elemei nem egyeztethetők össze az előző kormány és a hivatalos hitelezők között létrejött megállapodásokkal.

Nem sokkal korábban a Fitch Ratings leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Görögország államadós-osztályzatának kilátását. Indoklásukban a Fitch londoni elemzői közölték, hogy várakozásuk szerint a belpolitikai bizonytalansággal jellemzett időszakban hónapokat csúszhat a hivatalos hitelezőktől várt további finanszírozások folyósítása, és Görögország újbóli tőkepiaci hozzáférése is.

Egyes londoni elemzőházak szerint a görög kormány és a hivatalos hitelezők közötti esetleges konfliktus növelheti annak a kockázatát, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből. Az Eurasia Group globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni szakértői legutóbbi helyzetértékelésükben közölték: az eddigi prognózisaikban szereplő 5 százalék helyett most már 15 százalékra taksálják a görög euróövezeti tagság megszűnésének esélyét. Hangsúlyozták, hogy ha ez bekövetkezik, az nagyobb valószínűséggel baleset, semmint szándékos kilépés eredménye lenne. Az Eurasia szerint a lehetséges okok között szerepelhet a Sziriza kormányzati tapasztalatlansága, és ebből eredően az, hogy a Sziriza vezette kormány túlfeszíti a húrt a hivatalos hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon, ami pénzügyi stresszhelyzetet eredményezhet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.