Még jöhet kamatvágás

Piaci elemzők további kamatcsökkentésre számítanak a monetáris tanács keddi döntése után, amellyel 15 bázisponttal 1,95 százalékra, újabb történelmi mélypontra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

Az alapkamat tavaly július óta változatlan szinten, 2,10 százalékon állt. Az ülés előtt elemzők egyöntetűen csökkenést vártak, csak abban voltak megosztottak, hogy a testület milyen mértékű mérséklésről dönt.

Kiss Mónika, az Equilor senior elemzője egy rövidebb sorozat első lépésének tartja a jegybank keddi döntését. Véleménye szerint 1,6 százalékos minimum szinten állhat meg az alapkamat, és addig több, kisebb csökkentésre lehet felkészülni, a következő már áprilisban megtörténhet.

Jenei Domonkos, a Nézőpont Elemzőintézet gazdasági elemzője szerint a jegybank döntését elsősorban a hazai inflációs viszonyok indokolták. A fogyasztói árindex januárban és februárban is a negatív tartományban volt, és ez a nyomás a következő hónapokban is fennmaradhat.

Az Erste Bank elemzői szerint a döntést a nemzetközi befektetői hangulat is támogatta. "Talán az jelzi a legjobban a kedvező piaci hangulatot, hogy a kamatvágás ellenére a forint erősödni kezdett az euróval szemben a döntés közlését követően és a 300-as lélektani szint felé vette az irányt" - írták a döntéshez fűzött kommentárjukban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.