Még ezen is izgulhatnak a brókerbotrányban érintettek

Eléggé bizonytalanná válhat az osztalékok, kamatok és tőketörlesztések sorsa a bajba jutott brókercégeknél. Az érintett értékpapír-tulajdonosok rosszul járhatnak, ha egy közös kalapba kerül a készpénzvagyon. Náluk jobban csak azok aggódhatnak, akik a DRB-nél vettek fel lombardhitelt.

Mostanában döntenek a részvénytársaságok közgyűlései az osztalékfizetésről, az azonban még nem világos, hogyan jutnak majd hozzá ehhez a pénzhez azok a részvényesek, akik a botrányba keveredett brókercégeknél vezetik az értékpapírszámláikat, illetve az azokhoz kapcsolódó pénzforgalmi számlákat – írja a Világazdaság.

Elvileg ezekre a számlákra kellene megérkezni az osztaléknak is, amit a kibocsátók kifizetnek az összes nyilvántartott értékpapír után, a pénz pedig megy a brókercégekhez, akkor is, ha azok éppen felszámolása alatt állnak.

Az osztalékra váró részvényesekhez hasonló problémákkal küzdenek azok is, akik valamilyen (valódi) vállalati kötvénnyel, állampapírral, jelzáloglevéllel rendelkeztek a Buda-Cashnél, a Hungária Értékpapírnál és a Quaestor Értékpapírnál, amelyek után kamatot vagy pedig lejáratkori tőketörlesztést várnak.

Náluk rosszabb helyzetbe kerülhetnek azok az ügyfelek, akik értékpapír-fedezet mellett vettek fel hitelt (lombardhitelt) a Buda-Cashsel közös tulajdonosi körbe tartozó bankoknál. Lapunk információi szerint ezek úgy adtak lombardhitelt az ügyfeleiknek, hogy előírták: a fedezetül szolgáló értékpapírokat egy, a Buda-Cashnél vezetett számlán kell letétbe helyezni.

A DRB-s bankok ugyanis nem vezettek értékpapírszámlákat, Beva-tagsággal sem rendelkeztek. Az érintett ügyfelek most azzal szembesülnek, hogy a Buda-Cash vagyonának zár alá vétele és a felszámolási eljárás miatt nem férnek hozzá a fedezetekhez, sőt azt sem tudják, a fedezetül felajánlott értékpapírok megvannak-e egyáltalán, vagy azokat is ellopták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.