Még évekig kereshetik Kocsisékon az eltűnt milliárdokat

Akár még évekig eltarthat az a 2011-ben elindított büntetőeljárás, ami arra keresi a választ, hogy a Magyar Villamosművek Zrt. korábbi irányítói követtek-e el milliárdos vagyoni hátrányt okozó jogsértéseket a cég vagyongazdálkodásában. Az MVM-et 2005 és 2008 között vezető Kocsis Istvánt és hét társát a Fővárosi Főügyészség vádolta meg.

A vádhatóság szerint az említett években az állami tulajdonban lévő részvénytársaság olyan szerződéseket kötött, amelyek mintegy 13 milliárd forint kárt okoztak a cégnek. Ebben Kocsist és beosztottjait látták felelősnek, akik viszont ártatlannak mondták magukat.

Első fokon a Kaposvári Törvényszék ítélkezett az ügyben, s felmentette a vádlottakat a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól. Az ügyészség fellebbezett, s az eljárás a Pécsi Ítélőtáblán folytatódott, ahol kedden részben hatályon kívül helyezték az elsőfokú döntést. A tábla úgy látta, hogy az ügy sok tekintetben felderítetlen, s a bíróság helytelen következtetéseket vont le, illetve hiányosan indokolta a verdiktjét.

Az ügynek két, a sajtó által sokat boncolgatott momentuma is van. Az egyik, hogy az MVM kölcsönadott egy szerb erőmű építésre 2 millió eurót, ám a hitelre nem kértek biztosítékot. Az MVM kiszállt a projektből, a pénzt viszont a szerb partner nem utalta vissza.

A másik történet arról szól, hogy az MVM vett egy szállodát a horvát tengerparton, ahol dolgozóit akarta üdültetni. A szálloda 3 és fél millió eurós vételárát az MVM egy nehezen követhető offshore céghálózaton keresztül utalta el a szálloda gazdájának. Utóbbi a vádhatóság szerint Kocsis István felesége. Amikor Kocsist leváltották a vezérigazgatói posztról, a szálloda-üzletet az új vezetés sztornózta, a vételárat viszont mindmáig nem kapta vissza a villamosművek. Az elsőfokú bíróság ebben az esetben pénzmosásért felfüggesztett börtönre ítélte Kocsis feleségét és főtanácsadóját. Az esőfokú bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy Kocsis tudta, a szállodáért utalt pénz felesége számlájára ment. Ezt a táblabíróság nem fogadta el, s többek között azt várja, hogy az elsőfokú eljárás tisztázza, milyen szerepe volt ebben az utalásban a volt vezérigazgatónak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.