Csökkenhetnek még az üzemanyagárak

A múlt heti, összességében csökkenő nemzetközi olaj- és üzemanyagárak, illetve a gyengülő dollár miatt a jövő szerdán akár tovább is csökkenhetnek az üzemanyagárak. A pénteki heves árugrás azonban nem túl jó előjel a jövőre nézve, így emiatt a lépés most akár el is maradhat.
A benzinnél és a gázolajnál is 2-3 forintos árcsökkentést valószínűsít szerdára a GKI Energiakutató Kft. A benzin átlagára így 302, a gázolajé 299 forint körül alakulhat literenként. Nem zárják ki ugyanakkor azt se, hogy a döntés a pénteki jelentős nemzetközi olaj- és üzemanyagárugrás miatt akár el is maradhat.

A február 8-12-i héten az Európában irányadó Brent hordónkénti ára 29-32 dollár között változott, átlag 1,8 dollárral, 6 százalékkal csökkent. Míg az árak a hét első négy napján csökkentek, pénteken közel tíz százalékos, több mint egy évtizede nem látott hevességű emelkedést mutattak. A túltermelés továbbra is jelentős, a tárolási lehetőségek közel állnak a telítettséghez. A pénteki áremelkedést elsősorban az okozta, hogy az Egyesült Arab Emírségek energiaügyi minisztere kimondta azt a régen várt mondatot, miszerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tagállamai készek a termelés visszafogásáról tárgyalni. Az olajtőzsdén elszaporodtak a hosszabb távra vonatkozó pénzügyi, kockázati befektetések is. Az amerikai kőolajfúrások száma jelentős mértékben, további 28-cal esett.

A benzin ára a nálunk irányadó mediterrán tőzsdén a csütörtök-pénteki emelkedés ellenére összességében 7,4 százalékkal, a gázolajé 2,3 százalékkal csökkent. Az európai benzin iránti kereslet az USA részéről a magas készletszintek miatt megszűnt ugyan, de Nyugat-Afrika, a Közel-Kelet továbbra is aktív és a holdújév-ünnepségek befejeztével Kína érdeklődése is élénkül. A kikötői benzin- és tüzelőolajkészletek jelentősek. A világ dízelkínálata bőséges, noha az Egyesült Államokban több finomító jelezte, hogy a karbantartások miatt visszafogja a termelést. Európába ettől függetlenül ismét sok dízelt várnak Ázsiából és a Közel-Keletről, de az orosz mennyiség se változott.

Egy dollárért a hét végén öt forinttal, 1,8 százalékkal kevesebbet, 276 forintot kellett adni. Ez erősíti a benzin- és gázolajárcsökkentési, egyszersmind fékezi az áremelési nyomást.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 11, a gázolajé 17 százalékkal csökkent. Az átlagkeresetből most 16,5 százalékkal több benzint és 25 százalékkal több gázolajat lehet vásárolni, mint egy éve - közli a kutatóintézet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.