Még 92 milliárddal tömik ki a földesurakat

Pénzeli a gazdákat a kormány. Akinek van földje, támogatást is igényelhet.

Az idei nemzeti támogatás összege várhatóan mintegy 92 milliárd forint, míg a közvetlen európai uniós források összege több mint 395 milliárd forint lesz - mondta Czerván György pénteken Harkányban egy gazdálkodói konferencián. A legtöbb jogcímen megemelt összegű forrást tervez az idén az agrártárca.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint az agrárgazdaságért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy 2015 a támogatások igénylése szempontjából tanulóév volt, mind a gazdák, mind a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szemszögéből.

Emlékeztetett: az elmúlt évben indult 2015-2020-as új programozási időszakban, új feltételek és szabályok mentén igényelhetik a termelők a támogatásokat. A számos új elem és változtatás odafigyelést igényel mindenkitől. Kiemelte: az igényléseknél jellemző hiba volt a pontatlan parcella rajzokból eredő túligénylés, amelynek következménye az ellenőrzések elhúzódása lett.

A közvetlen támogatások keretében folyósított területalapú támogatásra tavaly több mint 174 ezer termelő nyújtott be kérelmet, 4,9 millió hektárra. Czerván György arra is emlékeztetett: 2015-ben a zöldítés, mint kötelező elem, hektáronkénti összege mintegy 80 euró, mintegy 25 ezer forint volt.

Czerván György hozzátette: a nemzeti támogatások idei forrásösszegei előreláthatólag a legtöbb jogcímnél megemelkednek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.