Titkos megállapodásai miatt vizsgálják a McDonald'sot

Eddig a Chryslernek és a Starbucksnak kellett fizetnie az uniós kasszába, mert trükköztek az adókkal. Most a McDonald's van soron, az étteremlánc elleni vizsgálat után viszont még több ezer nagy cég készülhet arra, hogy górcső alá veszik a titkos luxemburgi adóelkerülő-megállapodásaikat.
Rövidesen uniós eljárás indulhat a McDonald's ellen, a brüsszeli Bizottság azt vizsgálja majd, hogy az amerikai hamburgerlánc milyen titkos megállapodást kötött abból a célból, hogy így is csökkentse az adózási kötelezettségeit – tudta meg a Bloomerg uniós forrásokból.

A McDonald's most arra készülhet, hogy a vizsgálat végén az unió befizetteti velük a luxemburgi megállapodások nyomán elmaradt adókülönbözetet. Nemrégiben Brüsszel már arra utasította a Starbucksot és a Chryslert, hogy 30 millió dollárt fizessenek be a közkasszába, de a McDonald's után az Amazont és az Apple-t említették a lehetséges további célpontok között.

Megfigyelők szerint a nagy cégekkel szembeni eljárások a jéghegy csúcsai: több ezerre teszik azoknak a cégeknek a számát, amelyek adócsökkentési céllal titkos különmegállapodást kötöttek Luxemburggal, de emellett a hatóságok vizsgálják írországi, belga és holland megállapodások rendszerét is.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.