Maximalizálnák a földbérleti díjakat?

A jövőben korlátozhatják a legmagasabb földbérleti díjakat, így próbálnák elejét venni annak, hogy újabb kiskaput találva a földet külföldiek zsebszerződéssel szerezzék meg.   

Elképzelhetőnek nevezte Czerván György, hogy az országban régiónként felső határt szabnak a földbérleti díjaknak – írja mai számában a Magyar Nemzet. A vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős államtitkára ezt tegnap egy őriszentpéteri gazdafórumon jelentette be. Hozzátette: a minisztérium annak a termelőnek az esetét is kivizsgáltatja az illetékes hatósággal, aki a fórumon elmondta, hogy osztrák tulajdonostól bérli borsos áron az általa megművelt földet.

A lapnak korábban Vas és Zala megyei gazdálkodók arról számoltak be, hogy megerősödtek a korábbi zsebszerződések legalizálásával kapcsolatos törekvések. A mozgolódás oka, hogy ezeknek a megállapodásoknak a fennmaradását megakadályozza a május elsején életbe lépő új földtörvény, illetve a zsebszerződések feltárását és megszüntetését lehetővé tevő, a napokban életbe lépett jogszabály.

A gazdák azt is javasolják: az állam tegye kötelezővé, hogy a szerződésekben szereplő összegeket csak banki átutalással lehessen kiegyenlíteni.

Magyarországon jelentős a bérelt földterületek aránya, s a földterületek bérleti díja is évek óta emelkedik. Amennyiben a bérleti szerződést öt évnél hosszabb időre kötik meg, e bevétel adómentes. A gazdák szerint tisztulna a piac azáltal is, ha a földbérletből származó bevétel után is be kellene fizetni a 16 százalékos jövedelemadót. Ez esetben ugyanis nem blöffölnének olyan könnyen magas összegekkel a zsebszerződéssel ügyeskedők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.