Maxigázzal megy a Hyundai

Rekordnyereséget ért el a Hyundai, amely a második negyedévben 650 millió dolláros adózott eredményről adott hírt. Ez 50 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban mért profit. Az elemzők ennek csupán a kétharmadát várták.

A dél-koreai autógyártó exportját a gyenge von segítette, különösen az indiai és a kínai piacon ért el sikereket a cég. Odahaza pedig a kormány gazdaságélénkítő, kocsicserét preferáló intézkedései húzták föl a világ ötödik legnagyobb autógyártó csoportjának eladásait. (A csoporthoz tartozik a Kia is.) A dél-koreai kormány adóvisszatérítéssel és a finanszírozási feltételek könnyítésével lehelt lelket a pangó autópiacba.

Szöulban most azt remélik, hogy az idei összes eladásokat sikerül nyolc százalékkal bővíteni. Kulcsszerep jut ebben az amerikai piacnak, ahol a Hyundai egyre nagyobb szeletet hasít ki magának a piaci tortából, elsősorban a júniusban 35 százalékkal visszaeső eladásai adatokat kimutató Toyota kárára. Az eladásokat elsősorban a Genesis és az i30-as modell húzta.

Elemzők szerint a Hyundai márka javuló megítélése és a kisebb, energiatakarékosabb modellek iránti élénkülő kereslet egyaránt kedvező volt a cég számára, és ezt ki is tudta használni. Ugyanakkor kétlik, hogy a Hyundai tartani tudja-e a tempót a második félévben is, hiszen a gazdaságélénkítő programoknak is előbb-utóbb vége szakad.

 

Hyundai gyár a dél-koreai Ulsanban. Erős hátszelet adott az eladásoknak a szöulikormány
Assembly line at a factory of Hyundai Motor in Ulsan, about 410 kilometres (255 miles) southeast of Seoul, is seen in this picture taken in August 2004. Chung Mong-koo, the chairman of Hyundai Motor group, attended a court session on Friday to review a request by prosecutors to arrest him on charges of misusing company funds, a court official said. Picture taken August 2004. NO ARCHIVES NO SALES EDITORIAL USE ONLY REUTERS/Hyundai Motor/Handout
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.