Maxi leépítés a Mininél

A brit gazdaság hétfői rossz hírei Cowleyban kezdődtek, majd az Iparkamarában és a Londoni Értéktőzsdén folytatódtak.



Újabb csapás érte a hét elején a brit autógyártást, amikor a BMW bejelentette: 850 munkahelyet kényszerül megszüntetni a tulajdonában lévő Mini Oxfordhoz közeli cowleyi üzemében. Mivel az óriás telepen 4500 dolgozót foglalkoztatnak, ez lényegében minden ötödik állás elvesztését jelenti. A kényszerintézkedés áldozatai közvetítőn keresztül jutottak a munkához, így szerződésük elvesztésével még csak a szokásos bánatpénz sem jár.

Minik gödörben
Minik gödörben

A BMW alaposan elrontja az idén ötvenedik születésnapját ünneplő ikonikus márka jubileumát. Az új autók iránti kereslet világszerte megnyilvánuló visszaesésével a Mini cowley-i gyáregységében átszervezik a munkabeosztást is, egyelőre szünetel a hétvégi termelés. A szigetországban ez az üzem volt az utolsó mohikán, ahol mindeddig teljes gázzal folyt az autógyártás. A swindoni Honda telep nemrégiben négy hónapra leállt, a Ford Liverpoolhoz közeli egységében visszafogták az előállított gépkocsik mennyiségét, leépítésekre pedig mind a Bentley, mind az Aston Martin, a Rolls-Royce és a Jaguar Land Rover gyáraiban sor került.

A BMW eljárását erőteljesen bírálták a szakszervezetek. Tony Woodley, a Unite vezetője kifogásolta, hogy a BMW, amelynek a Mini mindeddig kitűnő üzletet jelentett, képes volt egy teljes műszakot bezárni. „Botránnyal ér fel az az opportunizmus”, ahogy a német anyacég az ügynökségeken keresztül foglalkoztatott dolgozókkal elbánt. Woodley szerint ezt Németországban nem tennék lehetővé a munkajogi törvények.

Hétfőn hozta nyilvánosságra legfrissebb negyedéves jelentését a CBI, Brit Iparkamara. A befolyásos intézmény baljós előrejelzése szerint ebben az évben, a korábban megjósolt 1,7 százalékkal szemben 3,3 százalékkal esik vissza a gazdaság. Ehhez hasonló mértékű GDP zsugorodás utoljára a második világháború idején fordult elő. A szervezet vezérigazgatója, Richard Lambert súlyosan kritizálta a kormányt, amiért nem képes megakadályozni a gazdaság megroggyanását, különös tekintettel az áprilisra a hárommilliót is meghaladó munkanélküliséget.

Az áfa 2,5 százalékos csökkentése nyilvánvalóan nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem késztette költekezésre a fogyasztókat, a gazdaságserkentő csomag legtöbb eleme pedig még nem került bevezetésre. Mint az várható volt, a tőzsde nyitását követően tovább zuhant az ostromlott Lloyds bank tőkepiaci értéke, ám a nap későbbi részében az árfolyam stabilizálódott. Gordon Brown hétfőn védelmébe vette az általa személyesen is elősegített Halifax/Bank of Scotland és Lloyds fúziót, melyhez a kincstár már eddig 17 milliárd fonttal járult hozzá. A kormányfő továbbra is úgy érzi, hogy az egyesülés a bankrendszer stabilitását szolgálja és nem lesz szükség az óriásbank állami tulajdonba vételére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.