MÁV: kevesebb luxus, kevesebb autó

A kormány elvárásaihoz igazította gépkocsitenderét a MÁV: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium utasítására felfüggesztett pályázatot újra kiírták. A vasút most hatvan személygépkocsival kevesebbet bérelne.

Próbál megfelelni Fellegi Tamás igényeinek a MÁV Zrt. A nemzeti fejlesztési miniszter november derekán úgy vélte: az állami vasút, és vele együtt a Magyar Posta akkor folyamatban lévő tenderein túl sok gépkocsit szerezne be. Erre hivatkozva mindkét cég pályázatait felfüggesztették és előírták, hogy a vállalatok hozzák összhangba igényeiket a kormány takarékossági intézkedéseivel. A vasútnál már vissza is vettek a "luxusból".

Háromszázötven helyett beéri 290 új személygépkocsi tartós bérletével a MÁV. A vasúttársaság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a személyautók és a 3,5 tonnánál kisebb tehergépjárművek bérlésére szóló részvételi felhívás módosítását október 30.-án tették közzé.

A felhívásban a korábbinál kevesebb személygépkocsi bérlésre kérnek ajánlatot a pályázóktól. A módosítás azonban nem érintette a tehergépjárművek 615 darabos számát, valamint a két kategória 50, illetve 40 százalékos opcióját. A beszerzés a jelenlegi szerződésnél szélesebb vállalati kör, a MÁV és 13 leányvállalata közfeladatainak ellátását célozza.

A vasút közleménye szerint a módosított ajánlati felhívásra azért van szükség, mert a társaság 2004-es szerződése a jogszabályok szerint nem hosszabbítható meg. Az új kiírásban szereplő gépkocsikra pedig szükség van a MÁV-csoport közszolgáltatási feladatainak ellátásához.

A hivatalos összegzés szerint jelenleg 520 személygépkocsi fut a MÁV és három leányvállalata által működtetett járműflottában. Ötödük, 110 autó kapcsolódik munkaszerződésekhez. Az ajánlati felhívás módosításával elmaradhat a munkaszerződésben rögzített, személyi használatú személygépkocsik 2011 őszén esedékes pótlása. Szerződésen túli használatuk jelentős többletköltséggel járhat, így a MÁV vezetése jelenleg vizsgálja a személyi használatú gépkocsik költséghatékony biztosításának lehetőségeit.

A vasút az elmúlt egy év során belső folyamatainak átalakításával, a szerződések felülvizsgálatával mintegy 200 gépkocsi bérletét mondta fel. Mindez 260 millió forint éves költségmegtakarítást biztosított.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.