MÁV-Start: bagósok kifelé!

Tilos a dohányzás szeptember végétől a MÁV-Start belföldi forgalomban is részt vevő, nemzetközi szabályok szerint közlekedő vonatain. A gőzmozdonyok leváltása után a vasúton évtizedekig megmaradt utolsó füstölgőket kitiltó változtatás csupán néhány szerelvényt érint.

Megkezdte a szakítást dohányos utasaival a MÁV-Start: a vasúti személyszállító cég szeptember 30-tól végleg kisorozza dohányzó vagonjait a nemzetközi szabályozás hatálya alá eső, belföldön is közlekedő, RIC jelzésű vonataiból. A dohányfüst mentes levegőért a vasúton is harcoló aktivisták öröme azonban egyelőre nem lehet teljes: a Nemzetközi Vasúti Egyesülés (UIC) előírásait követő intézkedés nyomán csak tíz járaton nem lehet rágyújtani.

A MÁV-Start lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint pénteken már kizárólag nemdohányzó vagonokkal indul útnak Lökösházáról a budapesti Keleti Pályaudvarra négy vonat: a bagósok kénytelenek lesznek türtőztetni magukat a reggel 4 óra 55 perckor, a 6 óra 52-kor, 16 óra 43-kor és este hét előtt tíz perccel kifutó RIC jelzésű szerelvényeken.

Szintén tilos lesz a dohányzás az ellenkező irányba közlekedő négy járaton. Nem lehet rágyújtani a 12 óra 13 perckor, valamint az utána kettő, négy, illetve nyolc órával később a Keletiből induló és Lökösházára tartó vonatokon. Emellett szintén csak nemdohányzó vagonokból áll majd a Békéscsabáról a Keletibe 15 óra 18 perckor, illetve az ellenkező irányba, a Keletiből 6 óra 13-kor Békéscsabára induló személyszállító járatokon.

A MÁV-Start közlése szerint az UIC augusztus 1-én bevezetett szabálymódosításai szeptember utolsó napjáig adtak haladékot a vasutaknak RIC jelzésű vonataik dohányzás mentessé tételére. A változtatás a szervezet 196 tagját érintette.

A RIC jellel ellátott járműveken a dohányzási lehetőség megszüntetésével a mellékhelyiségekben, az előterekben és a vonatok külsején látható jelzéseken a „nemdohányzó" piktogram lesz látható.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.